Svet

Večina zločinov ostane neraziskanih

Ž. K.
15. 11. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V javnost so nedavno prišli podatki, da kar 92 odstotkov zločinov nad Palestinci ostane nerešenih.

Reuters

Izraelska organizacija za zaščito človekovih pravic Yesh Din je objavila podatke, iz katerih je razvidno, da kar 92 odstotkov pritožb, ki jih zaradi nasilja nad njimi vložijo Palestinci, ostane neraziskanih. Yesh Din, ki pogosto pomaga žrtvam zločinov, je pod drobnogled vzela 1045 pritožb, ki so bile oddane med letoma 2005 in 2014, in ugotovila, da je le v 7,4 odstotka primerov policiji uspelo ujeti storilce, ki jih je sodišče nato tudi obsodilo. Vsem pritožbam je bilo skupno, da so jih vložili Palestinci zaradi nasilja, ki so ga nad njimi storili izraelski civilisti.

Pritožbe so bile sprožene zaradi streljanja, napadov, kamenjanja, podtikanja požarov, groženj s smrtjo, kraje premoženja in ostalih kaznivih dejanj. Yesh Din v poročilu ugotavlja, da izraelska policija sistematično opušča z zakonom predpisane postopke in se izogiba razčiščevanju dogodkov, v katerih se kot žrtve pojavljajo Palestinci. Od 1045 primerov naj bi bilo vloženih le 72 obtožnic, dokumentacija v 11 primerih pa naj bi se kar izgubila. Kot so zapisali v poročilu: »V večini primerov nasilnih zločinov nad Palestinci ne samo, da storilci niso kaznovani, ampak so s strani oblasti popolnoma ignorirani.«

Organizacija opozarja, da ne gre zgolj za kršenje človekovih pravic, pač pa za kršenje mednarodnega prava. Ugotavljajo še, da do teh kršitev prihaja sistematično in na dnevni ravni. Čeprav naj bi v letu 2013 na Zahodnem bregu prišlo do velikih sprememb v policiji, naj bi način dela ostal isti.