Svet

Obvisela v 68. nadstropju

STA/B.K.
13. 11. 2014, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Newyorškim reševalcem je v sredo uspelo rešiti dva pomivalca oken, ki sta obvisela pri 68. nadstropju stolpnice WTC1, ko se je sprostila jeklena vrv na eni strani čistilne platforme. Oba sta bila pripeta še z dodatnimi varnostnimi vrvmi in nista zgrmela proti tlom. Rešili so ju skozi okensko luknjo, ki so jo morali izrezati.

NYC Fire dept.

41-letni Juan Lizama iz New Jerseyja in 33-letni Juan Lopez iz Bronxa sta obvisela okoli poldneva po lokalnem času in sta čakala na rešitev uro in pol. Reševalci so jima z vrha stolpnice spustili prenosni radio, preko katerega so z njima komunicirali. Spustili so jima tudi kable za dodatno zavarovanje bingljajoče platforme.

Rezanje oken z diamantno žago je trajalo kar nekaj časa, saj so okna sestavljena iz treh plasti, debelih po pet centimetrov. Po rešitvi skozi izrezano luknjo so čistilca odpeljali v bolnišnico Bellevue, ker sta bila rahlo podhlajena.

Na njuno srečo so newyorški policisti, gasilci in uslužbenci trgovinskega centra, pred desetimi dnevi opravili reševalno vajo za podobne primere in so natanko vedeli, kaj jim je storiti. Preiskava nesreče še traja.