Svet

Virtualni pogrebi

G.G.
31. 10. 2014, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Valenciji v Španiji so tik pred uvedbo spletne ponudbe, ki bo omogočala žalujočim, da si pogreb ljube preminule osebe ogledajo preko brezplačne spletne strani Online Farewell (Spletno slovo).

Reuters
35 zajcev je izginilo v neznano domačinki v Loški vasi na Dolenjskem.

Ponudba bo omogočala prenos v živo iz kapele in krematorija glavnega mestnega pokopališča. Takšna ponudba bo možna od 17.11.2014. Z letom 2015 pa bo možna tudi v španski Barceloni. Moramo pa poudariti, da takšno ponudbo že imajo ljubljanske Žale, ki nudijo ogled pogreba s štirimi kamerami, ki so razporejene po pokopališču. Za dostop do ogleda potrebujete geslo. Po želji pa lahko pošljete tudi žalno sporočilo, ki bo prikazano v živo v žalni dvorani.

Ta usluga bo še posebej dobrodošla za ljudi, ki se drugače pogreba v živo ne bi mogli udeležiti, bodisi zaradi bivanja v tujini, neodložljivega dela ali pa bolezni. Pogrebov v Španiji se težko udeležijo vsi žalujoči tudi zaradi zakona, ki zahteva, da se umrle pokoplje najkasneje v 48 urah po smrti. Pogreb v živo preko spleta je lahko edina obcija, da se svojci dostojno poslovijo od umrlega.

Za varnost oziroma intimnost takšne pogrebne storitve bo poskrbljeno tako, da bo vsaka družina preminulega prejela posebno geslo za virtualni ogled, ki ga bo potem po lastni presoji delila z bližnjimi osebami umrlega.

V Sloveniji se je že uveljavila virtualna storitev, ki omogoča prižiganje sveč za umrle, ne da bi dejansko potrebovali obiskati pokopališče. Takšna storitev je tako ekološka kot humanitarna, saj namesto denarja za svečo, tega lahko nakažemo dobrodelni ustanovi. Spletno ponudbo prižiganja sveč lahko najdete na povezavi: http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco