Svet

Strokovnjaki preizkušajo evropsko kibernetsko varnost

STA/B.K.
30. 10. 2014, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Več kot 200 organizacij in 400 strokovnjakov za kibernetsko varnost iz 29 evropskih držav danes preverja svojo pripravljenost na boj proti kibernetskim napadom. Aktivnosti potekajo pod okriljem simulacijske vaje Cyber Europe 2014, ki jo organizira Evropska agencija za varnost omrežij in informacij (ENISA).

Thinkstock

Na vaji strokovnjaki iz javnega in zasebnega sektorja preizkušajo svoje postopke in zmogljivosti za odziv na namišljene, a realistične grožnje v okviru obsežnega scenarija kibernetske varnosti.

Vaja Cyber Europe 2014 je največja in najkompleksnejša v Evropi. Na njej bodo udeleženci obravnavali več kot 2000 samostojnih kibernetskih incidentov. Gre za porazdeljeno vajo, ki vključuje več centrov po vsej Evropi, usklajuje pa jo centralni nadzorni center.

Slovenija je na vajah Cyber Europe, ki potekajo vsaki dve leti, doslej sodelovala dvakrat - leta 2010 kot opazovalka, leta 2012 pa prvič tudi kot aktivna udeleženka. Na tokratni vaji drugič aktivno sodelujejo strokovnjaki s področja zagotavljanja kibernetske varnosti in predstavniki podjetij iz energetskega in telekomunikacijskega sektorja ter državnih organov.