Svet

Nigerija uradno brez ebole

STA/M.J.
20. 10. 2014, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da v Nigeriji uradno ni več ebole. Minilo je namreč 42 dni oziroma dvakratna inkubacijska doba, potrebna za pojav simptomov ebole, odkar so v državi zabeležili zadnji primer okužbe z ebolo.

Reuters

"Virusa za zdaj ni več. Izbruh v Nigeriji je bil premagan. Gre za velik uspeh, ki svetu dokazuje, da je ebolo mogoče zajeziti," je v Abuji povedal predstavnik WHO za Nigerijo Rui Gama Vaz.

Pojav ebole pred nekaj meseci v Nigeriji, ki je najbolj poseljena afriška države, je sprožil skrbi, da bi se virus lahko bliskovito razširil po državi. A do najhujšega scenarija ni prišlo, zdravstveni strokovnjaki pa so pohvalili nigerijske oblasti za hiter in uspešen odziv na ebolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nigerija je skrbno preverjala vse ljudi, s katerimi so okuženi prišli v stik, prav tako je uvedla stroge zdravstvene preglede na vseh letališčih in pristaniščih za potnike, ki so prihajali v državo ali jo zapuščali. Ni pa zaprla svojih meja ali uvedla prepovedi potovanj iz držav, ki jih je ebola najbolj prizadela.

Skupno je v Nigeriji umrlo osem ljudi, potrdili pa so 20 okužb, vse v Lagosu, največjem nigerijskem mestu, in pomembnem pristanišču Port Harcourt. Oblasti pa so nadzorovale skoraj 900 ljudi, ki so prišli v stik z okuženimi.

Pred Nigerijo je WHO že v petek razglasil, da je Senegal premagal ebolo.

Od začetka leta se je z ebolo okužilo skoraj 10.000 ljudi, od tega jih je več kot 4500 umrlo. Večina smrtnih žrtev in okužb je omejena na pet držav zahodne Afrike. Najbolj prizadete sedaj ostajajo Liberija, Sierre Leone in Gvineja.