Svet

Obama za še več ukrepov v boju proti eboli

STA/J.S.
7. 10. 2014, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek po srečanju s člani nacionalnega sveta za varnost pozval k še več ukrepom v boju proti eboli. Hkrati je ostale države opozoril, da niso dovolj dejavne na tem področju. Napovedal je tudi strožji nadzor letalskih potnikov v ZDA, da bi tako preprečili širjenje bolezni v ZDA.

Reuters
Podrobnosti o tem, kako podroben bo nadzor letalskih potnikov, Obama ni navedel. Je pa še dejal, da je možnost množičnega izbruha ebole v ZDA "zelo majhna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik je tudi okrcal "države, ki menijo, da lahko sedijo križem rok in prepustijo ZDA, da naredi svoje", pri tem pa poimensko držav ni navedel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da se bo ta nedejavnost odrazila v "manj učinkovitem in počasnejšem odgovoru". "In to tudi pomeni, da lahko potencialno širjenje te bolezni izven meja zahodne Afrike postane verjetnejše," je še dejal.

V ZDA so pred tednom dni diagnosticirali ebolo pri nekem moškem, ki je prišel iz Liberije. Šlo je za prvi primer diagnoze ebole v ZDA, kjer so sicer doslej že uspešno pozdravili ameriškega zdravnika in medicinsko sestro.

Španska vlada pa je v ponedeljek potrdila, da je medicinska sestra v bolnišnici v Madridu, kjer je skrbela za dva sedaj že pokojna bolnika z ebolo, okužena z virusom ebole. Gre za prvi primer, v katerem je do okužbe prišlo izven Afrike. V bolnišnici, kjer je delala, že preiskujejo, kako je do okužbe sploh lahko prišlo.

Ebola je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije do 28. septembra zahtevala že 3338 življenj v zahodni Afriki.