Svet

Napetosti zaradi volitev naraščajo

Črt Kaker
7. 10. 2014, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je pričakovano največ glasov prejela zdajšnja predsednica Dilma Rousseff, ki pa ni dobila potrebne večine za zmago v prvem krogu. Konec oktobra bo tako potekal drugi krog volitev, v katerem se bo Rousseffova pomerila s kandidatom desnosredinske Stranke brazilske socialne demokracije, neoliberalcem in podpornikom okrepljene privatizacije Aeciem Nevesom.

Za veliko poraženko volitev se je izkazala kandidatka socialistične stranke, nekdanja okoljska ministrica Marina Silva, ki ji je svoj glas namenilo le nekaj več kot 21 odstotkov volivcev.

»Smo v zavezništvu z različnimi strankami in bomo odločitev sprejeli skupaj.« Marina Silva

Cilja, da se uvrsti v drugi krog, ji tako ni uspelo doseči. Silvo so ankete pred volitvami dolgo uvrščale na drugo mesto, Neves jo je po hudi predvolilni kampaniji uspel prehiteti šele v dneh tik pred volitvami. Rousseffova pa je že napovedala, da v drugem krogu pričakuje zmago. »Boj se nadaljuje in zmagali bomo,« je v nedeljo dejala podpornikom v Brasilii. Neves je medtem že pozval podpornike Silve, naj svoj glas v drugem krogu namenijo njemu. »Čas je, da združimo sile,« je dejal. Silva sicer še ni sprejela odločitve o podpori kandidata v drugem krogu.

»Boj se nadaljuje in prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo in da bomo v drugem krogu slavili.« Dilma Rousseff

»Smo v zavezništvu z različnimi strankami in bomo odločitev sprejeli skupaj,« je napovedala. Analitiki v drugem krogu napovedujejo tesen izid, glede na zadnje javnomnenjske raziskave pa naj bi Rousseffova zmagala za približno pet odstotnih točk. Glasovanje je bilo obvezno za vse Brazilce, stare od 18 do 70 let, in se ga je po podatkih volilne komisije udeležilo približno 80 odstotkov od 142 milijonov volilnih upravičencev.