Svet

Organizatorji nameravajo izvesti parado ponosa v Beogradu

STA/ mv
28. 9. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Organizatorji parade ponosa nameravajo za danes napovedani pohod po beograjskih ulicah izvesti v skladu z načrti, saj jim pristojne oblasti do izteka zakonskega roka niso sporočile, da bi bila parada prepovedana, so ponoči sporočili organizatorji.

Facebook

V Beogradu se je v soboto ob 21. uri na seji sešel urad za koordinacijo dela varnostnih služb, ki naj bi sprejel odločitev o usodi parade. Ključno je bilo vprašanje zagotavljanja varnosti udeležencev. Kot je ponoči novinarjem pojasnil predstavnik organizacijskega odbora parade Goran Miletić, niso dobili nikakršne informacije, da bi bil shod prepovedan. Ob polnoči pa se je iztekel zakonsko predviden 12-urni rok pred začetkom dogodka, do katerega bi policija organizatorje morala obvestiti o morebitni prepovedi, je pojasnil. "Parada ponosa se bo odvila, kot je bilo najavljeno," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Miletić. Parada naj bi se pričela ob 12. uri.

Skupnost istospolno usmerjenih naj bi danes v srbski prestolnici parado ponosa pripravila prvič po štirih letih. Že vnaprej je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale današnje nogometne tekme. Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos. Napetosti v mestu so po poročanju tujih tiskovnih agencij velike. Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral nato zaradi hudih poškodb glave preživeti več dni v bolnišnici. Stefanović je sicer pozval vse državljane, naj se vzdržijo nasilnih dejanj. Opozoril pa je, da bi oblasti lahko vseeno prekinile parado, če bi prišlo do hudega ogrožanja reda in miru. Premier Aleksandar Vučić je tudi zagrozil, da bodo tiste, ki bodo sprožili incidente, doletele zelo hude kazni. A večinoma navijaške skupine se tovrstnih groženj ne bojijo in so že napovedale svoja zborovanja proti paradi ponosa.