Svet

Severnokorejski parlament zasedal brez Kim Jong Una

M.J.
25. 9. 2014, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Parlament Severne Koreje se je danes sešel na svoji drugi letošnji seji, na kateri so sprejeli več kadrovskih odločitev. Na njej pa ni sodeloval severnokorejski voditelj Kim Jong Un, ki se v javnosti ni pojavil že več tednov, kar je sprožilo ugibanja o njegovem zdravstvenem stanju.

Reuters

Kima ni bilo na medijskih posnetkih seje, državna tiskovna agencija KCNA pa ga ni navedla med prisotnimi uradniki. Zadnji javni nastop voditelja je bil na koncertu, ki se ga je 3. septembra udeležil s soprogo.

Južnokorejski mediji ugibajo o morebitnih zdravstvenih težavah, saj je bil na zadnjih posnetkih videti zelo shujšan, prav tako pa naj bi šepal.

Kim se načeloma udeleži zasedanj severnokorejskega parlamenta, ki se zbere le enkrat ali dvakrat na leto, da na primer potrdi proračun ali druge odločitve, ki jih sprejme vladajoča komunistična partija.

Na današnji seji so med drugim Hwanga Pyong-Soja, ki velja za drugo najpomembnejšo figuro v državi, imenovali za podpredsednika vplivne nacionalne komisije za obrambo. Na položaju je zamenjal Choa Ryong-Haeja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.