Svet

Skrajneži Islamske države obglavili libanonskega vojaka

U.K.
7. 9. 2014, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Džihadisti skupine Islamska država (IS) so obglavili libanonskega vojaka, ki so ga avgusta ugrabili na severovzhodu Libanona, so v soboto zvečer poročali libanonski mediji.

Vojaka, domnevno šiita Abasa Medledža, naj bi skrajneži usmrtili, potem ko je poskušal pobegniti.
Na družabnih omrežjih so zaokrožile fotografije, ki prikazujejo oboroženega skrajneža, kako obglavlja vojaka, ter več pripadnikov IS, ki stojijo okoli trupla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
IS je sicer 30. avgusta v video sporočilu zagrozila, da bo usmrtila devet libanonskih vojakov, ki jih zadržuje, če libanonska vlada ne bo izpustila islamistov iz svojih zaporov.
Vojake je IS ugrabila med spopadi z libanonsko vojsko 2. avgusta v mestu Arsal na severovzhodu Libanona. Arsal, ki meji na Sirijo, je pretežno sunitsko mesto, ki podpira sirske opozicijske upornike v njihovem boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.
Skrajneži IS pustošijo predvsem v Siriji in Iraku. V teh dveh državah so osvojili obsežna območja in na zasedenem ozemlju razglasili kalifat.
Poleg tega so svetovno javnost pretresli z brutalnimi usmrtitvami. Nedavno so na spletu objavili posnetke usmrtitve dveh ameriških novinarjev.
Eden od njiju je bil Steven Sotloff, posnetek njegove usmrtitve pa so objavili v torek. Varnostni svet Združenih narodov je v soboto ostro obsodil "nagnusni in strahopetni" umor in pozval k porazu IS.
Sotloff, ki je imel tudi izraelsko državljanstvo, je deloval kot svobodni novinar za več medijev, med drugim revijo Time. Ugrabili so ga 4. aprila v Alepu na severu Sirije.