Svet

Ruski tanki že v Ukrajini

STA/G.G.
27. 8. 2014, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Velik konvoj tankov in težkega orožja iz Rusije je po poročanju Kijeva na poti proti mestom v nemirni vzhodni Ukrajini. Dan po pogovorih predsednikov Rusije in Ukrajine Vladimirja Putina in Petra Porošenka poročajo tudi o nadaljevanju spopadov med proruskimi separatisti in vladnimi silami.

Reuters
Konvoj z več kot "100 tanki, oboroženimi vozili in tovornjaki z nameščenimi raketami so zasledili na cesti proti Telmanovi, mestu, ki se nahaja približno 80 kilometrov južno od Donecka in 20 kilometrov od ruske meje," je sporočila ukrajinska vojska. Za zdaj ni jasno, kdo naj bi vozil omenjena vozila in kdaj naj bi kolona vozil prečkala mejo z Ukrajino.

Neimenovani vojaški vir je dejal, da je konvoj prišel iz Rusije. Ob tem je dodal, da verjamejo, "da je to ruska oprema. Ne moreš kar tako kupiti 100 tankov na tržnici v Donecku ali Lugansku". Za zdaj tudi ni jasno, ali gre za isto kolono vozil, ki jo je v tem tednu že omenjal Kijev in ki naj bi prečkala mejo z Ukrajino v ruski Rostovski pokrajini.

Ukrajinska vojska je obenem poročala, da je majhna skupina vozil prečkala mejo z Rusijo približno 110 kilometrov vzhodno od Donecka in potovala proti oporišču upornikov.

Medtem se spopadi med proruskimi separatisti in vladnimi silami nadaljujejo.

Skoraj 130 vladnih vojakov se je po navedbah upornikov predalo proruskim silam v okrožju Starobeševo južno od Donecka. Uporniki so že prej trdili, da so izgnali vladne čete iz njihovega zadnjega oporišča v regiji, to je transportnega središča Ilovajsk.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Andrej Lisenko pa je sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 13 vojakov, 36 pa je bilo ranjenih. O novih topniških spopadih so poročali tudi iz Donecka, kjer so po podatkih mestnih oblasti umrli trije ljudje.

O nadaljevanju nasilja poročajo dan po tem, ko sta se v Minsku prvič od junija sestala Putin in Porošenko. V pogovoru nista dosegla konkretnega napredka za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine. Dogovorila pa sta se za obnovitev pogovorov t. i. kontaktne skupine, v kateri je poleg obeh držav še Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.