Svet

Kurdi v Iraku začeli protiofenzivo proti skrajnežem

U.K.
6. 8. 2014, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sile iraških Kurdov so skupaj s kurdskimi borci iz Sirije in Turčije začele protiofenzivo proti iraškim skrajnežem v bližini Mosula na severu Iraka.

Reuters
Džihadisti so medtem na severu Iraka okrepili napade na območja, kjer živijo kristjani, medtem ko je jazidska manjšina zaradi napadov skrajnežev že na robu izumrtja.
Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil visoki kurdski predstavnik, skušajo sile iraških Kurdov znova prevzeti nadzor na območjih severno in vzhodno od Mosula, ki so jih zasedli pripadniki skupine Islamska država (IS). Med drugim želijo iraški Kurdi ponoven nadzor nad mestom Zumar, ki je v rokah IS od sobote.
Kurdski borci iz Turčije in Sirije medtem skušajo iz rok džihadistov osvoboditi mesto Sindžar, ki ga je IS zavzel v nedeljo.
Pripadniki IS pa so danes na severu Iraka napadli mesta Tal Kajf, Bartela in Karakoš, kamor se je pred nasiljem zateklo več tisoč kristjanov iz Mosula. Zaradi napadov džihadistov iz mest bežijo množice kristjanov, še navaja AFP.
Na begu pred nasiljem islamskih skrajnežev so tudi pripadniki številnih drugih manjšin, med njimi jazidov. Jazidska poslanka Vian Dekil je pred iraškim parlamentom v solzah opozorila, da je ta nemuslimanska manjšina, ki šteje največ 600.000 ljudi in ima svojo vero, ki temelji v zoroastrstvu, zaradi pokolov in stradanja že ogrožena in se bori za preživetje. "Koljejo nas, celotno našo vero bodo izbrisali z obličja Zemlje," je opozorila.
Jazidi so del množice 200.000 ljudi, ki je po zavzetju Sindžarja v nedeljo pobegnila iz mesta, ki sicer šteje nekaj več kot 300.000 prebivalcev, in se zatekla v bližnje gore. Ti ljudje so odtlej brez hrane in vode ter na visokih temperaturah odrezani od sveta in obkroženi s skrajneži.