Svet

Pri gašenju požarov strmoglavilo letalo

STA / S.R.
24. 10. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med gašenjem požara v Avstraliji je južno od Sydneya danes strmoglavilo gasilsko letalo. Umrl je 43-letni pilot, poročajo tuje tiskovne agencije. Gasilci se sicer še vedno borijo proti ognjenim zubljem, pri tem pa so jim v pomoč temperature, ki so se danes nekoliko znižale. Skupno še vedno gori 66 požarov, od tega jih 24 še ni pod nadzorom.

Reuters
Pri gašenju požarov se je zgodila tragedija.

"V eni od regij, kjer gasimo, se je zgodila velika tragedija. Tragedija za gasilce in predvsem za družino," je dejal predstavnik gasilcev Shane Fitzsimmons.

Razbitine letala naj bi ležale na nedostopnem območju. Letalo je po strmoglavljenju zajel požar, ki se je razširil tudi na tamkajšnje gričevje, zaradi česar reševalci s helikopterjem še niso dosegli kraja nesreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več tisoč gasilcev, večinoma prostovoljcev, se v avstralski deželi Novi Južni Wales že več kot teden dni bori proti ognjenim zubljem, ki so doslej uničili več kot 200 domov. Zgorelo je tudi več kot 124.000 hektarjev zemlje. Po oceni poznavalcev gre za najhujši požar grmičevja v zadnjih 50 letih.

Enega od večjih požarov je zahodno od Sydneyja minuli teden povzročila vojska med urjenjem z eksplozivom. Ogenj je zajel okoli 50.000 hektarjev površine in še vedno ni pod nadzorom.