Svet

1,5 milijona evrov škode v požaru osnovne šole v Kočevju

STA/K.Š.
9. 6. 2013, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekaj čez 3. uro ponoči je zagorel objekt Osnovne šole Stara cerkev v občini Kočevje. Požar je gasilo devet prostovoljnih gasilskih društev.

Po informacijah Policijske uprave Ljubljana so gasilci požar gasili do jutra. Policisti preiskujejo vzrok požar, tekom današnjega dneva bodo tudi opravili ogled pogorišča.

Popolnoma je uničil del prvega nadstropja novega priključka šole in del strehe, ostalo škodo na objektu pa bodo ocenili po pregledu objekta, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.    

Prebilič je za STA povedal, da je pogorel razmeroma nov objekt šole, ki je montažne gradnje. Tako je popolnoma uničenih 11 učilnic, vsaka ima približno 30 kvadratnih metrov. Zgorel je tudi del ostrešja in strehe. "To pomeni na palec škodo v višini 1,5 milijona evrov ob predpostavki, da ne bo treba izvajati rekonstrukcij na preostalih delih objekta," je dejal.

Župan meni, da bi lahko bila končna škoda precej višja, glede na to, da so morali gasilci temeljito politi tudi tisti del objekta, ki ni bil neposredno v požaru. S tem so namreč zavarovali širjenje požara naprej. Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljave, kar bo tudi treba sanirati, meni kočevski župan.

V ponedeljek in torek tako pouka najverjetneje ne bo. Bodo pa predvidoma od srede do konca šolskega leta pouk organizirali v nepoškodovanih delih šole, v telovadnici, na voljo imajo tudi prostore sosednjega gasilskega društva in krajevne skupnosti.

"Na roko nam gre to, da v četrtek zaključuje šolanje deveti razred, s čimer se bo pritisk številčnosti učencev na šolo zmanjšal. Na ta način bomo nekako pokrpali do konca pouka v letošnjem šolskem letu, kar pa ne rešuje temeljnega vprašanja, kaj potem septembra, ko bo prišla nova generacija," je dejal.

Glede obnove je bil že v kontaktu z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom. Občine so kot ustanovitelji odgovorni za osnovne šole in tudi objekte teh šol. Vendar pa je občina sedaj sredi investicijskega ciklusa, rezerv za obnovo pa ni, pravi župan. Tako sta se dogovarjala o skupni obnovi, v kratkem se bosta z ministrom tudi srečala. Prav tako bodo predstavniki ministrstva, ki so zadolženi za investicije, obiskali pogorišče.

Na pogorišču so trenutno forenziki, ki iščejo vzrok požara. Dvom sicer zbuja dejstvo, da je konec preteklega leta prav tako ponoči zgorela srednja šola v Kočevju. Kot pravi Prebilič, je pri obeh objektih šlo za montažno gradnjo in istega izvajalca. "Ne napeljujem na nič, ampak neke vzporednice se kažejo. Počakal bi s sodbami do konca," je dejal.

Montažni del je po njegovih besedah izjemno hitro gorel. Ko je bil požar javljen, je namreč že močno gorelo, tako da gasilci niso mogli kaj bistveno rešiti, razen da so zavarovali sosednje objekte pred širitvijo požara, je povedal Prebilič.

Po očiščenju pogorišča sledi analiza statike objekta ter s tem ocena, ali bodo lahko sploh gradili na tem, kar je ostalo. V prihodnosti jih čakajo tudi pogajanja z zavarovalnico.

Sicer pa župan Kočevja pravi, da bi morali nujno vse osnovne šole na slovenskem opremiti z detektorji dima. Tako bi se namreč lahko preprečilo veliko škode ter zaščitilo tudi tiste, ki objekt uporabljajo.