Svet

Pripraviti se je treba na najhujše

STA / S.R.
7. 6. 2013, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Madžarska pričakuje najhujše poplave v zgodovini, Donava pa je na nekaterih delih že presegla rekordno gladino.

Reuters
Madžari pričakujejo najhujše.

Madžarski premier Viktor Orban je davi opozoril, da se je treba pripraviti na najhujše, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Vodostaj Donave je na meji že presegel dosedanji rekord, je na novinarski konferenci dejal Orban. Gladina reke je pri kraju Nagybajcs narasla na 879 centimetrov, kar je za štiri centimetre več od prejšnjega rekorda.

"Pripraviti se moramo na najhujše," je dejal madžarski premier. Dodal je, da so z ogroženih območij v severozahodnem okrožju Gyor-Moson-Sopron že evakuirali 25 ljudi, iz okrožja Komarom-Esztergom pa 38, medtem ko so številna območja že odrezana od sveta.

Oblasti so na 191 kilometrov dolgem odseku ob Donavi na ogrožena območja napotile službe za nadzor in zaščito pred poplavami, obrambni minister Csaba Hende pa je dejal, da so na devet lokacij napotili 4200 vojakov, še 5400 pa jih je v pripravljenosti.

Najhujše poplave v Evropi v več kot desetletju so že prizadele dele Avstrije, Nemčije in Češke, terjale pa so 12 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.