Svet

Vlada z nižjimi plačami

sta/rs
10. 5. 2013, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova deželna vlada Furlanije-Julijske krajine (FJK) pod vodstvom Debore Serracchiani se je nemudoma lotila krčenja stroškov, začela pa je kar pri plačah predsednice in članov vlade ter deželnega parlamenta.

wordpress

V FJK se sicer obeta, da bo prvič doslej na položaj podpredsednika deželnega parlamenta imenovan Slovenec.
Novo levosredinsko vladno ekipo je Serracchianijeva predstavila 3. maja, na prvi seji pa se je sestala v ponedeljek. Poleg Serracchianijeve jo sestavlja še osem odbornikov, od katerih je polovica žensk. V njej so zastopane vse štiri pokrajine dežele FJK (Trst, Gorica, Videm in Pordenon).
Kot je v minulih dneh poročal Primorski dnevnik, je na svoji prvi seji vlada že pripravila osnove za zakonske predloge o znižanju stroškov za plače predsednice ter članov deželne vlade in parlamenta. Izhodišče za nove plače bodo po novem mesečni prejemki županov glavnih mest pokrajin, se pravi Trsta, Gorice, Vidma in Pordenona.
Serracchianijeva je sicer napovedala tudi krčenje stroškov celotnega deželnega aparata, zmanjšalo pa se bo tudi število članov upravnih svetov deželnih ustanov.
Nova predsednica deželne vlade je na predstavitvi svoje ekipe minuli teden že napovedala tudi nekatere druge ukrepe: korenito prenovo deželne uprave, ukinitev posebnega sklada predsednika vlade v višini 35.000 evrov, ukinitev preživnin za člane deželne vlade in parlamenta ter zmanjšanje sklada za predstavniške dejavnosti posameznih poslanskih skupin.
Med vprašanji, za katera je po mnenju nove deželne uprave potreben ponoven razmislek, sta reforma deželnega zdravstva, ki jo je pripravila prejšnja desnosredinska vlada Renza Tonda, in pa gradnja tretjega voznega pasu na avtocesti med Benetkami in Trstom. Prav tako se bo nova deželna vlada lotila t. i. pakta stabilnosti, ki na vsedržavni ravni omejuje porabo javnega denarja in je s svojimi določili ohromil delovanje krajevnih uprav.
Na čezmejnem področju se Serracchianijeva zavzema za uresničitev evroregije in projektov iz programa Interreg. Zainteresirana pa je tudi za poglobitev sodelovanja med FJK in Slovenijo, še posebej na področju infrastrukture in prometa, kjer se Serracchianijeva zanima za železniško povezavo med Trstom in Koprom.
O nekaterih od omenjenih vprašanj se je Serracchianijeva minulo sredo v Rimu že pogovarjala z novim italijanskim premierom Enricom Letto in drugimi člani italijanske vlade. 4. maja pa je v Trstu gostila tudi novega italijanskega ministra za okolje Andrea Orlanda.
Orlando se je takrat dotaknil tudi vprašanja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Njegovo stališče je, da se mora s tem ukvarjati mednarodno omizje, na katerem naj sedijo predstavniki Italije, Slovenije, Hrvaške in držav, ki se v Trstu zalagajo z nafto. Orlando tudi podpira zamrznitev postopka za gradnjo terminalov, ki jo je odredil njegov predhodnik Corrado Clini.
V deželnem parlamentu se medtem pripravljajo na izvolitev svojega vodstva, pri čemer naj bi se levosredinska večina zedinila glede imena predsednika in podpredsednika parlamenta. Prvi naj bi postal predstavnik Demokratske stranke Franco Iacop, mesto podpredsednika pa bi prvič zasedel Slovenec, in sicer deželni poslanec stranke Slovenska skupnost (SSk) Igor Gabrovec.