Svet

Evropska komisija o novih pravilih za strelno orožje

STA/ M.V.
24. 3. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija je predstavila predlog o sprejetju novih pravil o prodaji, posedovanju in prenosu strelnega orožja znotraj in zunaj Evrope. S tem je Evropska unija pripravljena ratificirati protokol Združenih narodov o strelnem orožju. Komisija je obenem poudarila, da je treba za ureditev tega področja sprejeti še dodatne ukrepe.

Tumblr

Namen protokola ZN o strelnem orožju je okrepiti sodelovanje na področju preprečevanja nedovoljene proizvodnje osebnega orožja, kot so na primer pištole in kratkocevno strelno orožje, ter trgovine z njim. Taka trgovina organiziranemu kriminalu po vsem svetu vsako leto prinese približno 180 milijonov evrov dobička, so sporočili iz Bruslja.

Besedilo protokola vsebuje določbe o vzdrževanju podrobne evidence o uvozu, izvozu in tranzitu strelnega orožja, o sprejetju mednarodnega sistema za označevanje strelnega orožja, o vzpostavitvi usklajenega sistema izdajanja dovoljenj ter preprečevanju kraje, izgube ali preusmeritve strelnega orožja z okrepitvijo nadzora izvoza in izvoznih točk ter nadzora meja.

Protokol predvideva tudi izmenjavo podatkov v zvezi s pooblaščenimi proizvajalci, trgovci, uvozniki in izvozniki. Predvideva tudi izmenjavo podatkov o poteh, ki jih uporabljajo tihotapci in najboljših praksah v boju proti trgovini s tem orožjem.

Namen je povečati zmožnost držav za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nedovoljene trgovine s strelnim orožjem.

Svet EU bi zdaj moral sprejeti predlog o ratifikaciji protokola ZN o strelnem orožju, Evropski parlament pa ga odobriti.

Komisija pa bo še pred koncem leta 2013 predstavila sporočilo, v katerem bo predlagala načine za zmanjšanje nevarnosti strelnega orožja za notranjo varnost Evropske unije, so še sporočili iz Bruslja.