Svet

EU za leto dni odložila izvajanje spornega davka na letalske izpuste

STA/ M.V.
23. 3. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

EU bo za eno leto odložila izvajanje spornega davka na izpuste za nekatere letalske družbe. S tem bo dala možnost mednarodnim pogajalcem, da dosežejo kompromis o evropski shemi za trgovanje z emisijami toplogrednih plinov (ETS), ki je med kitajskimi in ameriškimi družbami sprožila veliko nezadovoljstva.

Tumblr

Okoljski ministri EU so dosegli dogovor z Evropskim parlamentom, da bodo izvajanje spornega davka odložili do aprila prihodnje leto, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkril vir iz evropskih krogov. To je predlagala evropska komisarka za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard, saj v okviru Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) potekajo pogajanja.

Odločitev o odložitvi izvajanja sheme ETS, ki je uradno začela veljati že januarja lani, so sprejeli kljub dvomu številnih delegatov, da bo dogovor tudi dejansko dosežen, je še povedal vir.

Shema ETS določa, da morajo vsi letalski prevozniki, ki letijo čez območje EU, plačati za emisije, ki jih ob tem proizvedejo. Unija želi z uredbo spodbuditi letalske družbe k zmanjševanju emisij, in sicer tako, da bodo preklopili na okolju bolj prijazne vire energije ali pa zmanjšali porabo goriva.

Davek na izpuste letal je namreč sprožil ostro nasprotovanje pri glavnih svetovnih partnericah EU. Vključitvi letalskih družb v shemo ETS nasprotuje več kot 20 držav, med njimi Kitajska, Indija, Rusija in ZDA. Prepričani so, da ta pravila kršijo mednarodno pravo.