Svet

Prvi dan konklava se je končal brez novega papeža

STA/ M.V.
12. 3. 2013, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kardinali prvi dan konklava še niso izbrali novega papeža. Po dobrih dveh urah in prvega kroga volitev se je iz dimnika Sikstinske kapele v Vatikanu pokadil gost črn dim.

Reuters

Konklave se bo nadaljeval v sredo in nato vsak dan do izvolitve papeža. Tokrat je bil dim iz dimnika Sikstinske kapele gost in jasno črn. Na zadnjem konklavu leta 2005 so imeli na začetku namreč kar nekaj težav, ko ni bilo povsem jasno, ali je dim črn ali bel, kar bi nakazovalo, da je bil papež izvoljen. Med zbranimi na Trgu svetega Petra je tako tedaj nastalo kar precej zmede.        

Tudi tokrat se je na Trgu svetega Petra zbralo veliko število ljudi, ki so črn dim pospremili z izrazi razočaranja, nekateri pa tudi navdušenja, da se je prvi krog začel. Volitve novega papeža za tesno zaprtimi vrati Sikstinske kapele so sicer v živo spremljale tudi svetovne televizijske mreže, ki so v svet prenesle tudi posnetke črnega dima iz dimnika.

Kardinali so konklave v Sikstinski kapeli začeli okoli 17.30, čez dobri dve uri pa se je iz dimnika pokadilo. Črn dim je bil pričakovan, saj se v zadnjih 700 letih še ni zgodilo, da bi bil papež izvoljen že v prvem krogu.

Kljub temu pa naj bi bil konklave po pričakovanjih kratek in naj bi trajal le nekaj dni. V naslednjih dneh so predvidena do štiri glasovanja dnevno.

Voli 115 kardinalov elektorjev, med njimi tudi prvič Slovenec Franc Rode. Za izvolitev novega papeža je potrebna dvotretjinska večina, v tem primeru 77 glasov. Ko bo ta dosežena, se bo iz dimnika na strehi Sikstinske kapele pokadil bel dim.