Svet

Republikanski kandidat užalil pol Amerike

STA
18. 9. 2012, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je v ponedeljek zabredel v težave, potem ko je bil objavljen videoposnetek, v katerem Romney žali Obamove volilce.

Na posnetku Romney namreč za 47 odstotkov Američanov pravi, da so odvisni od vladne pomoči in da ne bodo nikoli prevzeli odgovornosti in poskrbeli zase. Romney je dejal, da so to volivci demokrata Baracka Obame.

Videoposnetek je prišel na dan v ponedeljek preko liberalnih spletnih strani Mother Jones in Huffington Post. Posnet naj bi bil spomladi, ko je Romney zbral dovolj delegatskih glasov za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke. Govoril je pred premožnimi donatorji za kampanjo, pri čemer ga je nekdo posnel.

Romney je donatorjem povedal, da ga ne skrbi za 47 odstotkov volivcev, ki so odvisni od zvezne vlade in mislijo, da so upravičeni do zdravstvenega varstva, hrane in stanovanj, pri čemer ne plačujejo davkov. To so volivci Obame, ki bodo volili zanj v vsakem primeru in ne bodo nikoli sprejeli odgovornosti zase. Sam mora prepričati manjši delež neodvisnih volivcev, je dejal.

Tudi Obama je imel leta 2008 podoben trenutek nepazljivosti, ko je svojim premožnim donatorjem vzvišeno povedal, da so jezni republikanski volivci tisti, ki se držijo svoje vere in orožja. Obama se je kasneje za svoje besede opravičil.

Iz Romneyjeve kampanje so kmalu po objavi videa sporočili, da želi republikanski kandidat pomagati vsem Američanom. Skrbi ga tudi, da je vse več ljudi odvisnih od pomoči zvezne vlade, kakršna so na primer boni za hrano. Ponovil je tudi obljubo, da bo v štirih letih ustvaril 12 milijonov novih delovnih mest.

Direktor Obamove kampanje Jim Messina je sporočil, da je nekdo le težko predsednik vseh Američanov, če zaničevalno vnaprej odpiše polovico prebivalstva.

Romney je imel doslej že nekaj težav z izjavami, ki pri volivcih ustvarjajo vtis, da nima stika z njimi, kar potrjujejo tudi ankete.

Med drugim je dejal, da ga usoda najrevnejših ne skrbi, ker tem pomaga država. Izjavil je tudi, da ve, kako se počuti človek, ki ostane brez službe, in da njegova soproga vozi le dva cadillaca.

Demokrati že razmišljajo, kako bodo Romneyjeve besede z videa uporabili v negativnih političnih oglasih.