Stojanski vrh

Lovska salamijada je vse bolj prepoznavna

M. Luzar
16. 5. 2024, 21.15
Deli članek:

Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč in Društvo ljubiteljev divjačinske kulinarike sta nedavno na Stojanskem Vrhu znova pripravili mednarodno lovsko ocenjevanje izdelkov iz divjačinskega mesa.

B. Babič
Razglasitev rezultatov ocenjevanja vzorcev na letošnji lovski salamijadi. Najboljšo divjačinsko salamo je pripravila Dragica Košmrlj.

V ocenjevanju divjačinske salame, vzorcev je bilo 71, je osvojila 1. mesto Dragica Košmrlj z Malega Slatnika, 2. mesto je osvojil njen mož Andrej Košmrlj, tretji je bil Roman Mikec z Malega Slatnika. Zmagovalec v kategoriji špehovk je Roman Mikec z Malega Slatnika, najbolje ocenjeni primerek v skupini kulen-seka je izdelal Bojan Košmrlj z Malega Slatnika.

Letošnje ocenjevanje je bilo že četrto, prireditev pa očitno postaja vse bolj priljubljena in prepoznavna. Za tak razvoj zgodbe z divjačinskimi salamami so ob sodelovanju in podpori več podjetij zaslužni zlasti Ivan Urbanč, Mirjan Kulovec, David Flajnik, Alfonz Komatar, Ivan Kuljaj in Zdenka Mirtek iz že omenjenega Društva ljubiteljev divjačinske kulinarike, s tem da je Urbanč pobudnik lovske salamijade, Kulovec pa vodja ocenjevalne komisije lovske salamijade in predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije. Zdenka Mirtek je tudi 4. cvičkova princesa in predsednica Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Gadova peč.

»Vesel sem, ker mi je uspelo povezati te zanesenjake. Salame so vsako leto boljše in vsako leto jih je več,« pravi Ivan Urbanč, ki je posebej vesel, da je prireditev mednarodna, saj nanjo prihajajo vzorci iz Slovenije, Avstrije, Srbije in Hrvaške.

»Letos so se izdelovalci zelo potrudili, prinesli so kar 76 vzorcev. Menim, da je letošnja kakovost še boljša kot lani. Predvsem pa je opaziti občuten napredek od prve do letošnje divjačinske salamijade. Ta napredek je za komisijo najbolj viden v prerezu, dozorelosti in v okusu salame. Dejansko so salame vrhunske in vsekakor se lahko primerjajo s kmečkimi salamami,« je povedal Mirjan Kulovec o tem delu letošnje lovske salamijade, ki jo je v celoti povezovala Jasna Kuljaj.