Policija svetuje

Najdena pozabljena gotovina na bančnem avtomatu v naselju Dobrovo

A. M.
22. 4. 2024, 15.38
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 15.44
Deli članek:

V petek, 19. aprila v zgodaj zvečer, smo bili obveščeni o najdbi gotovine v višini 150 evrov na bančnem avtomatu v naselju Dobrovo (občina Brda). Ko bo ugotovljen lastnik, mu bo gotovina vrnjena. V kratkem času je to sedaj že drugi primer, pred dnevi je na ljubljanskem bankomatu ostalo neverjetnih 1500 eur.

Profimedia
Pošten najditelj vrnil gotovino, najdeno na bankomatu.

V zvezi s tem ponovno svetujemo občanom naj bodo pri dvigu gotovine iz bankomata zbrani in naj poskrbijo, da denar vzamejo iz reže bančnega avtomata. V primeru, da na bankomatu pozabijo dvignjeno gotovino in jo kasneje tam ni več, pa svetujemo, da o tem nemudoma obvestijo policiste najbližje policijske postaje oz. svojo banko ali bančno ustanovo, ki si lasti bankomat, na katerem je bil pozabljen denar.

Posameznike oz. naslednje uporabnike, ki naletijo na pozabljeno gotovino na bančnih avtomatih, pa ponovno opozarjamo, da v izogib morebitni kazenski odgovornosti najden denar nemudoma odnesejo oz. izročijo policistom na policijski postaji oz. o najdbi pozabljene gotovine obvestijo najbližjo banko. V primeru, da bi posamezniki pozabljeno gotovino preprosto vzeli oz. si jo prilastili, bi bili kazensko odgovorni zaradi suma kaznivega dejanja Zatajitev (po določilu 208. člena KZ-1), za kar se kaznuje z denarno ali celo z zaporno kaznijo. Postopek ravnanja z najdenimi stvarmi je natančneje opredeljen v stvarnopravnem zakoniku in pravilniku o postopku z najdenimi stvarmi.

Več podrobnosti o postopku z najdenimi stvarmi tudi na naslednji spletni strani Policije tukaj, podatki o najdenih predmetih skladno s Pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi pa so objavljeni tukaj.

V tem mesecu je to že drugi primer prijave najdenega denarja, prejšnji teden je namreč pošteni najditelj na bankomatu v Šiški našel kar 1500 eur.