Tekma prekinjena

Kaos na Fazaneriji: V eksploziji poškodovanih šest murašev, tudi kondicijski trener

S.R.
18. 2. 2024, 17.04
Posodobljeno: 18. 2. 2024, 20.33
Deli članek:

Zaradi navijaških izgredov je bila danes predčasno prekinjena prvoligaška tekma med Muro in Mariborom v Murski Soboti. Po vodstvu Maribora z 2 proti 0 je v 56. minuti sledil popoln kolaps discipline. Odjeknila je eksplozija.

Miha Dajčman / Večer
V drugem polčasu so stvari ušle izpod nadzora.

Nogometni praznik na Fazaneriji, ko so muraši začeli s slavljenjem 100-letnice Mure, je bil po slabi uri igre prekinjen, poroča časnik Večer. Po njihovih navedbah so bili Mariborčani, ki so v 16. minuti z golom zdaj že legendarnega Josipa Iličića povedli z 1:0, večji del srečanja, kolikor je trajalo, boljši tekmec. V 40. so prek Hilala Soudanija prednost povečali na 2:0, a je moral nato sodnik David Šmajc v 56. minuti odrediti prekinitev tekme.

Ob bakladi viol na severni strani stadiona je namreč odjeknila eksplozija, pri čemer je po poročanju Večera rezervni igralec Mure Niko Kasalo obležal na tleh, njegov sotrpin na klopi črno-belih pa se je držal za glavo. Časnik neuradno poroča še, da naj bi jo skupil tudi eden od pobiralcev žog ob zelenici. Poškodovane so v roke vzele zdravstvene ekipe obeh moštev, medtem ko je Šmajc preostale igralce poslal v garderobo. Pri Večeru so pozneje dodali, da je bilo glede na uradno izjavo Mure v incidentu poškodovanih kar šest članov črno-belih, in sicer pet nogometašev in kondicijski trener.

Pol ure po prekinitvi tekme je postalo jasno, da je treba čez tekmo narediti križ, potem ko se viole kljub pozivu niso pomirile, huligani so namreč nadaljevali s prižiganjem pirotehnike. Delegatu ni preostalo drugega, da tekmo dokončno prekine.

Sašo Bizjak
Za 1:0 je zadel Iličić.

Kot so po tekmi potrdili pri PU Murska Sobota, je sredi drugega polčasa prišlo do "prepovedane uporabe pirotehnike s strani zaenkrat še neznanih kršiteljev," in sicer navijačev, zaradi česar je bilo poškodovanih pet igralcev NŠ Mura in kondicijski trener. Zdravniško pomoč so poiskali v murskosoboški bolnišnici, stopnja njihovih poškodb pa zaenkrat ni znana. Poškodovani so bili tudi stoli na tribunah stadiona, policisti pa v zvezi z dogodki preiskujejo sum storitve več kaznivih dejanj. Policisti so pojasnili še, da po prekinitvi tekme, ko je organizator osebe pozval, naj stadion zapustijo, nekateri posamezniki navijaške skupine viole poziva niso upoštevali. Stadion so začeli zapuščati šele po pozivu varnostne službe in opozorilih policistov.

Poškodovan sluh in opekline

Pri Muri so na novinarski konferenci po tekmi pojasnili, da imata dva nogometaša huje poškodovan sluh in opekline. Kot je poročal 24ur.com, sta jo najbolj skupila Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, ki praktično ničesar ne slišita in sta močno poškodovana, po prvih informacijah bosta oba odsotna najmanj šest tednov, poroča STA. Kot pa je poročal Sportklub, je bil med poškodovanimi tudi Žiga Laci. V vodstvu Mure so bili pretreseni, kar je na novinarski konferenci po tekmi poudaril predsednik črno-belih Robert Kuzmič, medtem ko se je direktor Maribora Bojan Ban opravičil v imenu kluba.

"Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor," so zapisali pri Muri v sporočilu za javnost.

"Na tem mestu se je potrebno vprašati, ali se bomo zaradi določenih posameznikov morali odslej bati za zdravje tako nogometašev kot navijačev. V bližini dogodka se je nahajal tudi eden izmed pobiralcev žog, ki je v strahu zapustil igrišče," so po poročanju STA navedli pri Muri in dodali, da verjamejo, da bo Nogometna zveza Slovenije v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov.

V Mariboru incident obžalujejo in obsojajo

"Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom," pa so med drugim v odzivu zapisali Mariborčani.

Sašo Bizjak
Maribor je bil boljši tekmec.