Koroška, Štajerska in Prekmurje

Obetajo se nam silovita neurja s točo

Ž.K./STA
21. 6. 2023, 10.57
Posodobljeno: 21. 6. 2023, 16.38
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo danes pozno popoldne in zvečer predvsem na severovzhodu možna krajevna neurja z močnim vetrom in tudi točo. Danes in v četrtek sredi dneva in popoldne bo tudi velika toplotna obremenitev, ki bo najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Arso je za ta območja izdal oranžno vremensko opozorilo.

neurje.si
V Avstriji so se že pričele prožiti prve nevihtne celice.

Pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju nevihte, lahko tudi močnejše, opozarja Arso. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature pa bodo od 30 do 36 stopinj Celzija. Še nekoliko bolj vroče bo v četrtek, ko bodo najnižje jutranje temperature od 15 do 21, najvišje dnevne pa od 31 do 37 stopinj Celzija.

Oranžno vremensko opozorilo, s katerim prebivalce opozarja na dodatno previdnost, je Arso izdal za danes in v četrtek za osrednjo Slovenijo skupaj s celotno vzhodno polovico države.

Arso opozarja, da bodo visoke temperature vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije, zato svetuje zadrževanje v senci in odsvetuje velike fizične napore.

"Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite," so zapisali pri Arsu.

Ob možnih lokalno močnejših nalivih s točo, močnejšimi piši vetra in udari strel pa Arso med drugim opozarja, da so ob hudourniških vodotokih možne tudi poplave. Ljudem svetuje, da počakajo na varnem mestu v zgradbi ali pa v vozilu, če so na prostem.

"Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," opozarjajo pri Arsu.

Pri portalu Neurje.si, s katerim upravljajo ljubiteljski meteorologi, so medtem malo pred 16. uro posvarili, da se "pri severnih sosedih že tvori močan pas neviht, ki bo proti večeru dosegel in zajel dele naše države. Za kako eksplozivno zadevo gre, priča tudi nekaj zadnjih zagonov radarskih slik, kjer se je zadeva v tako fazo razvila v zelo kratkem času. Pogoji so trenutno ob vročini in visoki vlažnosti zelo ugodni za razvoj močnejših neurij."