Administracija

Spregledani del zdravstva: več kot polovica s plačo, manjšo od minimalne

M. T. V.
16. 4. 2023, 18.25
Posodobljeno: 16. 4. 2023, 18.35
Deli članek:

Medtem ko se nekateri zgražajo ob višini zdravniških plač in njihovih zahtevah po dodatnem dvigu, zdravstvena administracija ostaja ena od najbolj spregledanih skupin v zdravstvu, več kot polovica teh zaposlenih je celo v plačnih razredih pod minimalno plačo.

Profimedia
Vsaka obravnava pacienta se začne in konča pri zdravstvenih administratorjih.

Zdravstvena administracija je nepogrešljiv del zdravstvenega sistema in vsake zdravstvene ustanove, in čeprav se obravnava vsakega pacienta začne in konča ravno pri njih, ostajajo ena najbolj spregledanih skupin zaposlenih v zdravstvu. Na 6. konferenci Sodobna zdravstvena administracija, ki je ta teden potekala v Ankaranu, so v ospredje postavili aktualno problematiko zdravstvene administracije, prenovo plačnega sistema in pogajanja o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, zahtevali pa so tudi, naj se jim prizna enakovredna vloga v zdravstvenem timu.

Polovica prejema plačo, manjšo od minimalne 
Uspešni izidi zdravljenja so glavno merilo kakovosti, ki pa lahko uspe samo z dobrim medsebojnim sodelovanjem in enakopravno vključenostjo vseh deležnikov zdravstvenega sistema. In tako vlogo ima tudi zdravstvena administracija, ki je nedvomno pomemben del zdravstva. »Zdravstvo je polno nepredvidljivih in težkih situacij, s pacienti smo v dobrem in slabem, prav tako na dnevni ravni komuniciramo z zahtevnimi sogovorniki,« pravi Milica Saje, predsednica Združenja zdravstvene administracije Slovenije.

Glede na zahtevno in odgovorno delo, ki ga opravljajo zdravstveni administrativni sodelavci, si nedvomno zaslužijo večje ovrednotenje, so se strinjali zbrani na konferenci. »Tako s strokovnega kot finančnega vidika je nedopustno, da so začetni plačni razredi ob novi uskladitvi minimalne plače toliko nazadovali, da je nujna prilagoditev oziroma doplačilo zavoda do minimalne plače. Več kot polovica zaposlenih v zdravstveni administraciji je namreč v plačnih razredih pod minimalno plačo,« je opozorila Sajetova.

Branko Vidič z Ministrstva za javno upravo RS je predstavil izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja, v katerega spada tudi zdravstvena administracija. Po njegovih besedah so strokovne rešitve pripravljene, s sindikati pa naj bi se glede prenove plačnega sistema ter odprave nesorazmerij predvidoma sporazumeli do konca junija. Skupni temelji plačnega sistema naj bi ostali, pomembno pa je, da se ob tem upošteva sprecifika posameznih delov javnega sektorja, kar še posebej velja za zdravstveni sektor.

Želijo si uvedbe standardov in normativov

Ob pogajanjih za odpravo plačnih nesorazmerij si v Združenju zdravstvene administracije Slovenije prizadevajo tudi za uvedbo standardov in normativov v zdravstvu. Na tem področju si obetajo premike, saj so predstavniki združenja v kratkem povabljeni na pogajanja z ministrstvom za zdravje. »Moti nas namreč, da delo sodelavcev v zdravstveni administraciji ni poenoteno na nacionalni ravni. Ni poklicne kvalifikacije, ni nobenih normativov in standardov, opis del in nalog je tako odvisen od posameznega zdravstvenega zavoda,« pojasnjuje Petra Pogačar, ki v združenju vodi odbor za izobraževanje. Vsaka bolnišnica se je tako v preteklih letih znašla po svoje, zato administratorji nimajo enakih pogojev, plač in zadolžitev. »Zdravstvenoadministrativni sodelavec poleg tipkanja izvidov počne še marsikaj drugega, strokovnega,« poudarja Pogačarjeva.

Luka Kostadinovski
Milica Saje, predsednica Združenja zdravstvene administracije Slovenije