Med opozicijo zagorelo

Ognjeviti Kordiš SD obtožil kolaborantstva s "fašistoidno" vlado

S.R.
29. 9. 2020, 22.29
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 07.03
Deli članek:

Med današnjo razpravo v državnem zboru, kjer so potrdili novelo zakona o obrambi, se je močno zaiskrilo tudi med opozicijo.

Zajem zaslonske slike
Kordiš ni bil navdušen nad tem, kako so glasovali poslanci SD.

Noveli zakona so nasplotovali le poslanci Levice, ki so se burno odzvali predvsem na glasovanje svojih kolegov iz vrst opozicije. Natančneje, poslanci stranke SD. Najglasneši je bil znova dežurni izzivalec Levice Miha Kordiš.

Kot so pojasnili na TV Slovenija, je razlog za izliti žolč zelo preprost. Vladna koalicija je namreč za potrditev novele potrebovala dvotretjinsko večino, torej tudi glasove opozicijskih poslancev. Te so tudi dobili z glasovi opozicijskih SD in SAB. Glasove je sicer prispevala tudi »opozicijska« SNS. 

»Če bi opozicija držala skupaj, bi ta škodljiv zakon proti vojakom, ki legalizira kadrovsko korupcijo, lahko zrušili. Pa ga ne bomo. Veste zakaj? Ker Social demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato da kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski legalizirajo,« je bil jedek Kordiš, ki si je od predsednika DZ Igorja Zorčiča najprej prislužil opomin, nato pa je ostal tudi brez besede. 

Na provokacijo se je odzval vodja poslancev Matjaž Han, ki je dejal, da s »takšnimi ljudmi, ki žalijo mene kolaboranta, njih fašiste, ne želim sodelovati. Ne želim sodelovati!« Dodal je, da sam, če ne zna z argumentom povedati, da imaš nekaj narobe, ne bo v življenju nikogar žalil. »Prosim, naj se mi, meni, meni osebno, za druge ne vem, meni osebno ali pa naši poslanski skupini opraviči, Kordiš, da smo kolaboranti, in tudi drugim, da so fašisti,« je bil vidno osupel Han.