tradicija

Negujejo ljudske običaje

M. Žnidaršič / Dolenjski list
30. 9. 2019, 21.03
Deli članek:

Da sta dediščina in zapuščina prednikov vredni vsega spoštovanja ter da na teh gradimo sedanjost in prihodnost, se dobro zavedajo tudi vsi, ki negujejo in obujajo stare običaje življenja na vasi.

d.l.
Ličkarji so imeli polne roke dela.

Med temi so tudi ljudski pevci in godci s Trebelnega, ki so v nedeljo popoldne že šesto leto zapored pripravili koncert ob ličkanju koruze in ga obogatili tudi s predstavitvijo nekaterih starih kmečkih opravil.  Tako so pri tukajšnjem lovskem domu poleg ličkanja prikazali mlatenje pšenice, retanje in pajklanje ter pripravo zelja za ozimnico, za konec, kot se spodobi, pa so članice Društva podeželskih žena Tavžentroža pripravile še likof za mlatiče. Seveda ni šlo brez kraje pušeljca mlatičem. »Včasih so mlatiči med mlačvijo imeli pušeljc v oslovniku, to je živinski rog, ki so ga uporabljali za oslo za brušenje kose. Pušeljc je bil dvignjen visoko na podu in so ga morali čuvati, da jim ga kdo ne ukrade med mlatenjem in likofom.« Vsako leto se trudijo na koncertu obiskovalcem približati različne podrobnosti iz kmečkega življenja; tako so že izdelovali različne izdelke iz ličkanja, pripravljali polento, obaro in žgance, tekmovali so v ročnem »ruženju« in mletju koruze. Sicer pa so tudi letos v goste povabili številne goste. Pridružili so se jim Vaški pevci iz Šentruperta, Društvo ljudskih pevcev Prijatelji 6 še Šešče, Ljudske pevke Klasje iz Škocjana, Nažagani Coleki iz Loč pri Poljčanah, Ljudski pevci Paridolske korenine iz Paridola, ljudski godec iz Paridola, Mlaški fantje, Veseli godci Joškova banda iz Vojnika in harmonikarji Vinogradniškega turističnega društva Trebelno. Skozi bogat nedeljski popoldan pa je zbrane v trojni vlogi duhovito popeljal Matej Mlakar.

d.l.
Mlatiči so pšenico najprej obdelali s cepci.

PRVA ZGOŠČENKA

Trebelski ljudski pevci in godci, ki delujejo kot sekcija KUD Emil Adamič Mokronog, so zakorakali v osmo leto skupnega druženja, štejejo pa štiri člane in pet članic. »Tu se je v preteklosti veliko pelo, imeli smo veliko odličnih pevcev, ki so bili poznani daleč naokrog,« je dejala vodja skupine Silva Metelko, ki ji je bila ljubezen do glasbe in ljudskih običajev pravzaprav položena že v zibel. »Pri nas doma se je vedno veliko pelo in družilo ob delu, posebej ob večerih, imeli smo tudi 'pušelšank',« se je spominjala. Maja letos je skupina izdala tudi svojo prvo zgoščenko, na kateri je 24 pesmi, med njimi kar devet avtorskih, instrumentalnih in zapetih. Sicer pa se radi odzovejo tudi povabilu na različne nastope po vsej Sloveniji. »Uživamo v druženju in pojemo z veseljem,« je dodala.