Ivan Malavašič

Slovo enega najbolj plodovitih piscev besedil za narodnozabavno glasbo

T.L.
12. 3. 2019, 13.50
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 14.08
Deli članek:

Ivan Malavašič je ustvaril okoli 1800 besedil, med drugim se je podpisal pod verze skladbe Domači vasici, ki jo je kot svojo prvo vokalno-instrumentalno leta 1964 posnel Ansambel Lojzeta Slaka.

Arhiv Svet24
Ivan Malavašič

Zastalo je srce enemu najbolj plodnih in kvalitetnih piscev besedil za domače ansamble, Ivanu Malavašiču, je v ponedeljek poročal Radio Veseljak. Malavašič se je rodil 30. septembra 1927 v Rovtah nad Logatcem, živel pa je v Podlipi pri Vrhniki. Gre za enega izmed pionirjev in najbolj plodnih piscev besedil za domače ansamble. Ustvaril je okrog 1.800 besedil, ki so jih uglasbila največja imena slovenske narodno-zabavne glasbe. Ansambel Lojzeta Slaka je svojo prvo vokalno-instrumentalno skladbo z naslovom Domači vasici posnel leta 1964. Verze za to skladbo je stkal ravno Ivan Malavašič. 

Pisati je začel pri štiridesetih letih. Ko je delal v tovarni, je začel pisati kratke zgodbe za tovarniško glasilo Usnjar, kasneje za Kmečki glas in za Ognjišče. Ko se je upokojil, se je lotil pisanja daljših besedil: povesti in tudi romanov.

Že od mladih let pa se je rad posvečal tudi slikarstvu. Naslikal je tudi naslovnice za 7 svojih knjig, poleg slikanja pa je bilo njegovo največje veselje tudi pritrkovanje. 

Za Slakov ansambel je Ivan Malavašič napisal tudi številne druge uspešnice, kot so Ta sosedov Francelj, Šmentano dekle, Poštar, Tvoje oči, Srnjak, Frklja ... Znane so tudi skladbe v izvedbi Ansambla Franca Miheliča Dekle iz Ribnice, Voščilo, V prelepem majskem dnevu, Se Ribničan spremenil ni in druge. Pisal je tudi za Beneške fante, Ansambel Maksa Kumra, Ansambel bratov Poljanšek, Ansambel Matije Slaka, Ansambel Vita Muženiča, Ansambel Jožeta Krežeta, Šaleške fante, Dobovskih pet, Ansambel Toneta Kmetca, Vesele planšarje, Ansambel Ottavia Brajka, Ansambel Mihe Dovžana, Ansambel Jožeta Burnika, Ansambel Franca Flereta, Ansambel Henček, in več sto drugih ansamblov.

Tudi njegov sin, Andrej Malavašič, je kar nekaj očetovih besedil zapel in posnel z ansamblom Javor, je še poročal Radio Veseljak. Leta 1997 je bil Ivan Malavašič nagrajen s Souvanovo nagrado za življenjsko delo za pisanje besedil.

Napisal je tudi okoli 93 povesti in romanov, približno 1800 pesmi in približno 130 črtic. V knjižni obliki pa je izšlo 17 njegovih del.