Ljerka Bizilj

Je to dopustno!? Spet cenzura priljubljene revije na TV Sloveniji

R.T.
5. 3. 2018, 14.16
Posodobljeno: 5. 3. 2018, 14.16
Deli članek:

Direktorici TV Slovenija Ljerki Bizilj spet ni bil “všeč” oglas tednika Reporter.

Bobo

Reporer

Gledalci TV Slovenija bi morali včeraj pred Dnevnikom videti oglas za današnjo številko tednika Reporter, vendar jim je odhajajoča direktorica televizije Ljerka Bizilj to preprečila. Iz službe za oglasno trženje RTV Slovenija so sporočili le, da »oglas ni primeren za predvajanje, tako da bomo morali žal objavo stornirati«.

Kaj konkretno ni bilo primernega, nočejo obrazložiti, piše Reporter. Oglas se je glasil: »Franc Kangler brez dlake na jeziku o umazanih političnih ozadjih in svinjski predvolilni kampanji.« V sedanji številki je namreč objavljen velik intervju s Kanglerjem, njegova Nova ljudska stranka se je namreč s Primčevo stranko Glas za otroke in družine povezala v koalicijo Združena desnica.

Kot bi Ekipi prepovedali, da v oglasih omenja športnike

Spomniti velja, da je Ljerka Bizilj na podoben način zavrnila oglas za Reporter že pred letom dni. Argument? Poskušali naj bi se izogibati politikov v oglasih. Novinar tednika Reporter Nenad Glücks to absurdno utemeljitev ponazori z besedami: "To je tako, kot če bi prepovedala športnemu dnevniku Ekipa, da v oglasih omenja športnike!”

Pri Reporterju menijo, da gre za “najbolj brutalno cenzuro, ki je tudi grobo kršenje pravil same RTV Slovenija. Tam so v veljavi Poklicna merila in načela novinarske etike, kjer je našteto, v katerih primerih morajo oglas zavrniti: če je vsebina žaljiva, če lahko rani človekovo dostojanstvo in ponos posameznika ali družbene skupine, če izrablja ali žali verska čustva in politična prepričanja posameznikov ali družbenih skupin in če koga omalovažuje, diskreditira ali žali. Kot je jasno razvidno iz citirane vsebine oglasa, v njem ni ničesar žaljivega, nikogar se ne omalovažuje, diskreditira…”

Bo Ljerka Bizilj sploh odstopila?

S cenzuro se tedniku Reporter nedvomno povzroča poslovna škoda. Kakšen je motiv direktorice Ljerke Bizilj lahko le ugibamo. Odstopila naj bi aprila, pri Reporterju pa špekulirajo, da “si bo s cenzuro Reporterjevega oglasa kupila kak odpustek za finančne mahinacije, ki so na nacionalni TV dogajale v času njenega mandata.” Spet drugi pa menijo, da Biziljeva sploh ne bo odstopila in jo bodo morali razrešiti s položaja.