Naraščanje stroškov

"Strašljive" razmere na nacionalki: rešitev višji prispevek?

G.G./STA
1. 3. 2018, 19.35
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 19.35
Deli članek:

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) že več let naraščajo stroški dela. Kaj storiti?

Nikola Miljković/M24.si

Odbor DZ za kulturo se je na današnji seji seznanil s poročilom o delovanju nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v letu 2017. Donedavni prvi nadzornik Peter Grašek, ki je svet vodil lani, je kot ključno težavo zavoda izpostavil nerazumno visoke stroške dela. Kritičen je bil do vodstva RTVS, ki po njegovi oceni ne obvladuje stroškov.

Grašek je poudaril, da je zato največji izziv za zagotovitev vzdržnega finančnega poslovanja RTVS ustavitev nezadržnega naraščanja stroškov dela tako redno zaposlenih kot zunanjih sodelavcev. Po njegovih besedah so leta 2016 stroški dela v strukturi vseh odhodkov predstavljali 58 odstotkov, lani 61, letos pa naj bi na podlagi finančnega načrta dosegli 63 odstotkov.

Nadzorni svet RTVS je zaskrbljen tudi zaradi večletne prakse pokrivanja finančnega primanjkljaja zavoda s porabo finančnih naložb. Vrednost naložb konec novembra lani je bila nekaj več kot 18 milijonov evrov, kar bi po Graškovi napovedi ob predpostavki porabe 7,2 milijona evrov na leto, kot je predlog finančnega načrta za leto 2018, zadostovalo le do leta 2020.

Živeti z manj

Bobo
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je izpostavil napore, ki jih vodstvo vlaga v racionalizacijo poslovanja.

Na RTVS ni problem zgolj število zaposlenih, ampak tudi njihova struktura, je opozoril Grašek. Dejal je, da vodstvo zavoda nerealno pričakuje povišanje rtv-prispevka. "Javna radiotelevizija bi se morala naučiti živeti z manj, ne z več," je bil kritičen. Po njegovih besedah bi moralo vodstvo finančne naložbe nameniti izključno za sanacijske ukrepe.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je dejal, da poročilo nadzornega sveta žal daje vtis, kot da je na radioteleviziji vse narobe. Opozoril je, da se finančne naložbe niso koristile za pokrivanje izgub, ampak za izvedbo programov. Glede stroškov dela pa je spomnil, da je lanskoletno reševanje problema stalnih pogodbenih delavcev povečalo stroške za 2,4 milijona evrov.

Prepoznati težave

Kadunc je tudi poudaril, da bo morala družba oz. država prepoznati težave, ki pestijo nacionalno RTV hišo ter ji priskočiti na pomoč z višjim rtv-prispevkom ali npr. s sofinanciranjem manjšinskih programov. V nasprotnem primeru po njegovih besedah RTVS ne bo mogel ohraniti zdajšnjega obsega programov.

Enako kot lani, le še slabši obliki

Predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić (SMC) je Graškovo in Kadunčevo razlago komentiral z besedami, da je odbor slišal enake zadeve kot na seji aprila lani, le da tokrat "v še slabši obliki". Po njegovih besedah so razmere na javni radioteleviziji očitno "strašljive". Matićevi oceni so pritrdili tudi nekateri drugi člani odbora.