Prihaja prava zima

Arso opozarja: lopato za sneg bo treba v roke vzeti skoraj povsod. Zares obilno pošiljko snega napovedujejo za ...

J.P.
1. 2. 2018, 11.24
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 12.14
Deli članek:

Januar je bil nadpovprečno topel, v petek pa se začne prava zima.

Bobo

Arso
Najbolj verjeten scenarij za količino snežnih padavin do sobote zjutraj.

Arso
Najbolj pesimisitčni scenarij, kar se tiče skupne količine snega do sobote zjutraj.

Arso
Scenarij, ki predvideva najobilnejšo količino snega do sobote zjutraj.

Obdobje zimskega vreme bo, kot napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje, trajalo vsaj prva dva tedna februarja. Prvo pošiljko snega pričakujemo jutri, ko nas bo prešla hladna fronta, v Sredozemlju pa se bo poglobil ciklon. »To je prava kombinacija za obilne padavine pri nas, ker bo dovolj hladno, bo snežilo tudi po nižinah. Snežiti bo začelo najprej na severu države, čez dan tudi že v osrednjem delu, najkasneje pa bo dež prešel v sneg na jugu,« so sporočili.

Največ ga bo ...

Koliko snega bo zapadlo? »Razen po nižinah Primorske, bo potrebno povsod v roke vzeti lopato. Zares obilno pošiljko pričakujemo predvsem ponekod na Gorenjskem in Notranjskem. Sneg bo po nižinah moker, težave pričakujemo predvsem v prometu, ponekod se lahko pojavijo tudi snegolomi. Občutno se bo povečala nevarnost snežnih plazov,« pravijo.

Pripravili so tri scenarije za količino padavin do sobote zjutraj – najbolj verjeten ter obe skrajnosti. Uresniči pa se lahko katerikoli.

Prava zima

Nedelja bo prehodno suha in hladna, za prihodnji teden pa pravijo, da lahko pričakujemo hladne dneve z občasnim sneženjem, »skratka prava zima bo prišla v naše kraje«.

Le če je nujno

Prometno-informacijski center za državne ceste opozarja, da glede na to, da je sneg na nekaterih območjih napovedan za petek zgodaj zjutraj, na Gorenjskem pa že kmalu po polnoči, pričakujejo težave na celotnem cestnem omrežju in zelo podaljšane potovalne čase že ob petkovi jutranji, še bolj pa ob popoldanski prometni konici. Zagotovo bodo pristojne službe izločale tovorna vozila iz prometa, zato še vedno velja priporočilo, da se predvsem v petek ne odpravimo na pot, če to ni res nujno potrebno, so svetovali v sporočilu za javnost.