Eksotično vreme

Temperatura v teh dneh tudi pod -25 stopinj Celzija!

S.R.
8. 1. 2018, 16.30
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 16.40
Deli članek:

Nad Slovenijo vztraja nenavadno toplo vreme, vendar prihaja hladna fronta, ki bo prinesla nalive, pravijo pri agenciji Arso.

Dreamstime

V državi že od konca decembra sitnari muhasto, razmeroma toplo in za ta čas povsem neobičajno vreme. Po nižinah je bila povprečna temperatura namreč tudi za 10 stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja, poudarjajo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso). Dnevna povprečna temperatura se je konec prejšnjega tedna gibala med 8 in 13 stopinj Celzija, pri čemer se je najvišja temperatura na vzhodu povzpela celo nad 15 stopinj Celzija. Nad našimi kraji torej vztraja bolj marčevsko vreme, o januarski zimi pa ni ne duha ne sluha. Vendarle take razmere zaradi klimatskih sprememb postajajo vse bolj pogoste, opozarja Arso, saj so podobne vladale tudi sredi januarja 2015 in v prvih dveh tretjinah januarja 2014 in 2007.

Po podatkih Arso je bilo vreme lani povsem drugačno, ko je mrzlo vreme vztrajalo ves mesec. Tako se je temperatura v Ljubljani večinoma gibala med -10 stopinj in +2 stopinji Celzija, medtem ko je bila povprečna mesečna temperatura, ki je znašala 3,2 stopinje Celzija, za približno 4 stopinje nižja od dolgoletnega povprečja.

Arktična zima

Ljudje so lani v tem obdobju trepetali zlasti v Celju, kjer se je 11. januarja temperatura spustila celo do -20 stopinj Celzija, a tudi ta podatek zbledi ob omembi arktične zime pred 33 leti, kajti, kot navaja Arso, se je takrat v tem obdobju temperatura marsikje po nižinah spustila tudi pod -25 stopinj Celzija.

Jugozahodni veter, prinašalec milega vremena, je danes oslabel, temperature so zato nekoliko nižje, jutri pa nas bo že dosegla hladna fronta, ki jo bodo spremljali nevihte in nalivi. Meja sneženja se bo sicer spustila le do 1500 metrov. Preteče nevihte so za ta čas povsem neznačilne, saj v tem januarskem obdobju, kot navaja Arso, »ob prehodih front le redko grmi.«