Slovo

Poslovil se je dr. Miran Mejak

R.T.
5. 1. 2018, 09.44
Posodobljeno: 5. 1. 2018, 12.04
Deli članek:

Preminil je Miran Mejak, nekdanji diplomat, gospodarstvenik in glavni slovenski pogajalec za nasledstvo po nekdanji SFRJ.

Bobo
Dr. Miran Mejak

Žalostno vest je na svojem spletišču objavilo Ministrstvo za zunanje zadeve. Kot so zapisali, je Miran Mejak v procesu pogajanj s svojim znanjem, izkušenostjo in modrostjo vodil slovensko delegacijo in odločilno pripomogel, da je bilo končno kompromisno besedilo Sporazuma o vprašanjih nasledstva potrjeno in sprejeto. Popolna uresničitev Sporazuma o vprašanjih nasledstva je še danes eden od osrednjih ciljev slovenske zunanje politike, h kateremu stremi Ministrstvo za zunanje zadeve.

29. maja 2001 je pet držav naslednic nekdanje SFRJ – Bosna in Hercegovina, Republika Hrvaška, Republika Makedonija, Republika Slovenija in Zvezna republika Jugoslavija na Dunaju podpisalo Sporazum o vprašanjih nasledstva. Podpis sporazuma je pomenil zaključek desetletnega nestabilnega obdobja po razpadu nekdanje skupne države in je omogočil normalizacijo odnosov med državami, ki so bile še nedolgo tega na nasprotnih straneh oboroženih spopadov.

Mejak bo na podlagi svojega predanega dela in zaslug v Ministrstvu za zunanje zadeve ostal v trajnem spominu.