Intervju Bojanom Kurežem

“Študentski kampus je postal osrednje stičišče študentov”

nn
28. 12. 2017, 12.39
Posodobljeno: 28. 12. 2017, 12.40
Deli članek:

Študentski kampus v svojem tretjem letu obstoja izpolnjuje svojo prvotno vizijo - postati osrednji slovenski študentski center v samem središču prestolnice. O njegovem dosedanjem delovanju in načrtih za prihodnost smo spregovorili z direktorjem Bojanom Kurežem.

Arhiv
Bojan Kurež

Za Študentskim kampusom sta dobri dve leti delovanja. Kako bi ta čas in točko, kjer se Kampus nahaja sedaj, ocenili?
Čeprav sta za nami le dobri dve leti delovanja, lahko brez pomislekov danes trdim, da smo s Študentskim kampusom dosegli osrednjo vizijo, ki smo si jo zastavili ob njegovem snovanju. Študentski kampus je danes osrednje stičišče študentov, ki zagotavlja vse storitve in dejavnosti, ki jih ti potrebujejo za kvaliteten študij in tudi obštudijsko življenje. O rezultatih pa najbolje govorijo številke - letno študentski Kampus namreč obišče preko 40.000 ljudi.

Katere vsebine delujejo v okviru Študentskega kampusa?
V okviru Študentskega kampusa deluje več vsebin. Med najpomembnejšimi je zagotovo študentska informacijska točka, kjer lahko študentje vsakodnevno prejmejo odgovore in pomoč pri reševanju katerekoli študentske težave. Veliko študentov Kampus obišče tudi zaradi urejanja subvencionirane študentske prehrane - zlasti ob začetku študijskega leta. Ogromno zanimanja se kaže za uporabo naših študentskih čitalnic - tako na Pivovarniški kot tudi na Kersnikovi ulici, potem pa so tukaj še sedež Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, predavalnice, večnamenski prostor - HUB, društveno stičišče STIKS, picerija, menza, zavarovalnica, študentski servis, športne površine, piknik prostor … Skratka vse kar študent potrebuje na enem mestu.

Kaj konkretno pa se v prostorih, ki ste jih omenili, odvija?
Prostori Kampusa so vsakodnevno zasedeni z raznoraznimi aktivnostmi oziroma dogodki. Kar nekaj dogodkov organiziramo sami oziroma v sodelovanju s ŠOU v Ljubljani, veliko pa jih z našo pomočjo organizirajo tudi druge študentske organizacije in društva. Verjetno najbolj prepoznaven je tradicionalen veliki koncert, ki smo ga letos organizirali že tretjič zapored in se ga je udeležilo preko 5.000 mladih. Poleg koncertov so tu še gledališke predstave in stand upi pa raznorazne športne prireditve in aktivnosti, ki mladim pomagajo pri spoprijemanju z vsakdanjimi težavami v času študija in tudi kasneje v življenju. Študentske organizacije in društva pa v Kampus pripeljejo specifične vsebine, ki so namenjene študentom fakultet, na katerih delujejo.

Na kaj od naštetega ste vi osebno najbolj ponosni?
Težko bi izpostavil le eno stvar. Verjetno najboljši odgovor bi bil - na vse skupaj oziroma na raznolikost in pestrost, ki smo jo v teh dveh letih uspeli razviti. Upam si trditi, da lahko v Kampusu sleherni študent najde nekaj zase. Če se motim, smo tudi temu študentu pripravljeni prisluhniti in narediti nekaj v smeri, da temu ne bo več tako.

Ker je prehod v novo leto, ki je pred nami, čas kovanja načrtov, ne moremo mimo tega. Kaj lahko v Kampusu pričakujemo v letu, ki prihaja?
V letu, ki prihaja, nadaljujemo z dosedanjimi vsebinami in aktivnosti ter jih nadgrajujemo v smeri še večje raznolikosti. Želja je, da z organizacijo in gostovanjem aktivnosti in dogodkov z raznolikih področij v Kampus privabimo še večje število mladih, ne le študentov ljubljanskih fakultet in visokošolskih zavodov, temveč tudi študentov iz drugih univerzitetnih središč. S tem utrjujemo položaj osrednjega študentskega središča ne le v Ljubljani, temveč tudi v Sloveniji, hkrati pa si odpiramo pot tudi širše na mednarodni zemljevid.