Poenostavljeno

Sprememba za fizične osebe: v eDavke brez certifikata

T.L.
18. 12. 2017, 11.10
Posodobljeno: 18. 12. 2017, 11.34
Deli članek:

Zdaj je "ovira", ki je preprečevala bolj množično uporabo sistema eDavki, je odpravljena, saj je po novem registracija za fizične osebe poenostavljena.

STA
Poenostavili so registracijo v eDavke za fizične osebe.

Iz Finančne uprave RS sporočajo, da bodo odslej lahko fizične osebe preko sistema eDavki uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine zgolj z uporabniškim imenom in geslom (nič več s kvalificiranim digitalnim potrdilom oziroma certifikatom).

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo - ki morajo obvezno poslovati prek sistema eDavki - bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo oziroma certifikat. Nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati zgolj z uporabniškim imenom in geslom, bo v kratkem še povečali, ob tem obljubljajo na Fursu.

Trenutno poslovanje s Finančno upravo RS preko sistema eDavki uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 % zavezancev za dohodnino. Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pa je letos na ta način oddalo dobrih 9 odstotkov zavezancev, pišejo na Fursu. Kot enega glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov je bil, da je za njih pridobitev certifikata in registracija v sistem eDavki relativno zapletena. Zdaj je ta "ovira", ki je preprečevala bolj množico uporabo sistema eDavki, odpravljena, saj je po novem registracija za fizične osebe poenostavljena.

Kako po novem

Posamezniki bodo po novem morali pri registraciji v sistem eDavki uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Video s praktičnim prikazom registracije v eDavki je objavljen na spletni strani.

Fizične osebe, ki bodo to želele, bodo lahko še vedno poslovale prek sistema eDavki s certifikatom. Prijava z uporabniškim imenom in geslom je zgolj alternativa obstoječi registraciji.

Zakaj je smiselno uporabljati eDavke?

Na Fursu še naštevajo prednosti, ki jih prinaša elektronsko poslovanje v primerjavi s papirnim poslovanjem:

  • hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca (obrazec je že v veliki meri predizpolnjen z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  • možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  • ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v informacijski sistem FURS,
  • prihranek pri papirju kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila itd. (primer: zavezanci vsako leto natisnejo kar milijon strani obrazcev zgolj za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane).