Zloraba komisije?

Odstop iz komisije zaradi primera beguca Šamija

G.G./STA
16. 11. 2017, 12.07
Posodobljeno: 16. 11. 2017, 13.28
Deli članek:

Ker je komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) obravnavala tudi primer begunca Ahmada Šamija, je poslanec Levice Franc Trček napovedal izstop iz komisije.

Bobo
Franc Trček bo odstopil iz komisije.

Predsednik komisije Branko Grims iz opozicijske stranke SDS je pojasnil, da se je komisija seznanila s spremenjenimi pravili po sodbi evropskega sodišča glede vračanja migrantov. Grims meni, da Slovenija v skladu z dublinsko uredbo ni dolžna odločati o prošnji za azil, v primeru če begunec zanj ne zaprosi v prvi varni državi.

Iz tega je po njegovih besedah nastal tudi problem sirskega begunca Šamija, za katerega je ministrstvo za notranje zadeve izdalo odločbo o deportaciji na Hrvaško, temu je pritrdilo vrhovno sodišče, pritožbo pa je zavrnilo tudi ustavno sodišče. Do deportacija pa ni prišlo. Poslanec Jan Škoberne (SD) je Šameja odpeljal v državni zbor in svojo pisarno, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Premier Cerar je nato sporočil, da bo vlada na eni izmed prihodnjih sej odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

Trček je prepričan, da komisija ni pristojna za obravnavo te teme, zato je napovedal je izstop iz nje. Poudaril je, da se kot odgovoren politik takšnih zlorab ne gre."To, kar se je danes dogajalo, za kar je celo Grims sam priznal, da to ni vsebina dela komisije, je prestopilo rob," je pojasnil Trček.Po njegovih besedah je Knovs že kmalu po ustanovitvi postal trobilo SDS.

Pojasnil je še, da so se v sredo s koalicijskimi strankami pogovarjali, da "temu naredijo konec", a da sta SMC in DeSUS zamočila, skupaj s predstavnikom SD pa na seji nista sodelovala. Matjaž Nemec (SD) je namreč sejo prav tako kot Trček obstruiral.