Minerali in težke kovine

Če poznaš vzrok, je vse lažje!

Katja Božič/Revija Zarja
4. 12. 2017, 06.40
Deli članek:

Onesnaženo okolje, osiromašena, največkrat predelana hrana in stres pogosto povzročajo neravnovesje v telesu.

Revija Zarja
Oligoscan zaznava neravnovesje mineralov in prisotnost težkih kovin.

Ker telo ne dobi dovolj mineralov in vitaminov ter je morda obremenjeno s težkimi kovinami, se pojavijo različne težave, pravi mlada bioresonančna terapevtka Sendi Lešnjak, ki je svoje znanje o prehrani nadgradila z izobraževanjem o alternativnem zdravljenju.

A ni treba biti strokovnjak za ugotovitev, da je industrijsko predelana hrana čedalje bolj osiromašena. Ljudje od nje ne dobijo ničesar, zato nam kronično primanjkuje vitaminov in mineralov. Poleg tega smo izpostavljeni onesnaženemu okolju, izpušnim plinom, uporabljamo barvila in čistila, ki so najpogostejši viri težkih kovin ter se postopoma in dolgotrajno nalagajo v naših telesih. Svoje doda še stres, ki vpliva na naše psihološko, nevrološko in hormonsko zdravje ..., in poruši se lahko celotno telesno ravnotežje. Telo se vse bolj izčrpava, zahteve po mineralih in vitaminih so vse večje, vnos premajhen, kar privede do velikega pomanjkanja. Počutimo se slabo, kronično smo utrujeni, težave imamo s prebavo … pa nam ni jasno, od kod vse to. Ko se nekaj zatakne ali se začno kronične bolezni, je treba telo podpreti s pravimi hranili pod vodstvom strokovnjaka, je povedala Sendi. 

V Moji bioresonanci denimo pomagajo z bioresonanco, prehranskimi priporočili ter načeli ortomolekularne medicine, ki vključuje terapijo z vitamini in minerali v terapevtskih odmerkih. Pred pol leta so to nadgradili še s spektrofotometrično meritvijo z oligoscanom, ki velja za zanesljiv medicinski pripomoček, s katerim lahko natančno zmerimo vsebnost mineralov in težkih kovin v telesu, ter se odlično dopolnjuje z bioresonanco, je pojasnila Sendi Lešnjak. S primerno terapijo je mogoče ponovno vzpostaviti ravnovesje in telo očistiti škodljivih težkih kovin.

Hitra in izjemno dobrodošla metoda

Oligoscan je zanesljivo in znanstveno dokazano orodje z najhitrejšimi rezultati testiranja v sodobnem merilu. Deluje na podlagi spektrofotometrije, ki omogoča izredno natančnost, hitrost in ponovljivost meritev. Spektrofotometrija je kvantitativna analitska metoda za merjenje absorpcije oziroma optične gostote kemijskih snovi. Na področju medicine se spektrofotometrija uporablja za raziskave krvi ali tkiv, saj omogoča identifikacijo in detekcijo mnogih organskih in anorganskih spojin. V nasprotju z vzorci urina ali krvi omogoča ovrednotenje dejanskega stanja zalog mineralov in težkih kovin v tkivih bolnika.

Metoda je zelo dobrodošla za športnike – veliki napori lahko namreč izčrpajo telo in celice, oligoscan pa hitro pove, kakšno je stanje mineralov v našem telesu, prav tako zaznava prisotnost strupenih kovin. Pred časom ga je pri Sendi preskusil Mirko B. Miklič, ultramaratonec, ki je pretekel že pet največjih maratonov, med njimi Špartatlon in Ultrabalaton, mi pa smo Sendi obiskali z našo sodelavko Tadejo Pungerčar, prav tako športnico in navdušeno hribolazko.

»Z oligoscanom merimo zaloge mineralov v telesu, na podlagi česar lahko zelo dobro vidimo, česa v telesu kronično primanjkuje, česa je preveč in zakaj je telo v neravnovesju.« Ko je vnesla Tadejine osnovne podatke, je s čitalnikom izmerila omenjene vsebnosti na štirih točkah njene dlani. Prvi pogled na rezultate je dal po Sendinih besedah tipično sliko – pomanjkanje fosforja, joda in kroma (odstopanja seveda niso bila alarmantna). »Iz pomanjkanja fosforja lahko sklepamo na pomanjkanje celične energije. Glavna metabolna funkcija kroma sta delovanje inzulina in vpliv na metabolizem glukoze. Tu lahko sklepam na oslabljeno sposobnost regulacije krvnega sladkorja – inzulin je lahko preveč in predolgo povišan. Ker primanjkuje tudi joda, sklepam, da ščitnica morda ne deluje optimalno. Jod je namreč ključen mineral za sintezo ščitničnih hormonov, zato bi priporočala krvni test za ščitnico in dodajanje joda z algo kelp.«

Za minerali sta pogledali še težke kovine. »Povečana je vsebnost kadmija, ki ga je veliko v zemlji, vodi, podtalnici, ob avtocestah. Nase veže cink – ki ga je bilo tudi bolj malo –, zato se dolgoročno lahko začnejo zatikati celični procesi. Preveč je tudi aluminija, ki je povsod okoli nas – v kozmetiki, hrani, posodi, priboru. Aluminij veže nase silicij, ki ga zaradi tega lahko začne primanjkovati. Zelo dobra pomoč za razstrupljanje aluminija sta organski silicij in njivska preslica. Nasploh pa za razstrupljanje težkih kovin priporočam algo klorelo, glutation in tudi nožne kopeli s sodo bikarbono. Vse ugotovljeno bi bilo fino kombinirati še z laboratorijskimi testi, da bi točno videli stanje in bi potem imeli še celostnejšo sliko,« nama je razložila Sendi, ki je Tadeji napisala načrt dodajanja prehranskih dopolnil in primerne prehrane ter ji razložila, da je za spremembe dobro vztrajati najmanj tri mesece (čeprav je razliko v počutju mogoče opaziti tudi po nekaj tednih), nato pa stanje preveriti. »Pri posameznikih, ki so se držali terapevtskega načrta, smo dobili izjemno lepe rezultate,« nama je še zaupala.