SAMOVOLJNEŽ

Ravnatelju bodo prirezali peruti

Luka Tetičkovič
29. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Viljemu Prevolšku, ravnatelju Osnovne šole Rogatec, starši očitajo samovoljnost. Po njihovih trditvah v šoli vlada vojno stanje.

VIZ Rogatec
Starši trdijo, da na šoli vlada vojno stanje.

Danes ob četrti uri popoldne se bo sestal svet staršev Vzgojno-izobraževalnega zavoda Rogatec, že vrsto let na čelu z Viljemom Prevolškom, nekoč tudi občinskim svetnikom stranke LDS, ki je v tem mandatu zamenjal barve in prestopil v stranko SMC.

Politika ga ne bo ščitila

»Z zgodovino gospoda Prevolška v času, ko se je včlanil v tedaj novo Stranko modernega centra in kasneje na njeni listi kandidiral na lokalnih volitvah za občinskega svetnika, nismo bili seznanjeni. Zaupali smo njegovi presoji, da lahko s svojo držo, dejanji in znanjem okrepi stranko v dobrem. Kot vsak politik tudi on za svoja dejanja odgovarja tistim, ki so ga izvolili, kot vsak državljan je zanje odgovoren pred pravosodnimi organi, kot vsak človek pa odgovarja svoji vesti in ljudem, s katerimi živi in deluje,« so sporočili iz stranke SMC.

»Sem ena izmed predstavnic v svetu staršev Osnovne šole (OŠ) Rogatec. Že več let se starši borimo z ravnateljem glede upravljanja sveta staršev, saj je dosegel, da so v večini predstavniki njegove učiteljice ali vzgojiteljice. Letos je staršem prekipelo. Malo bolj smo se organizirali in v prejšnjem tednu odstavili kar nekaj zaposlenih v šoli z mest predstavnikov sveta staršev v želji, da o zadevah, ki zadevajo otroke, dejansko odločamo starši, ki nismo obremenjeni s šefovskim nadzorom. V šoli trenutno vlada vojno stanje. Razredniki so v prejšnjem tednu klicarili okrog določene starše in jih nagovarjali, naj volijo za 'njihove' kandidate in podobno. Tudi zato smo poslali že tudi dopise na ministrstvo in inšpekcijo,« je v dopisu za medije razkrila ena izmed mam šolajočega se otroka.

Starši so ga odločeni preglasovati

Kjer ne zaleže moč argumenta, je treba poseči po argumentu moči, so spoznali starši, ki trdijo, da jih je ravnatelj dolga leta vlekel za nos. Kljub temu da pri svoji kandidaturi za to mesto Prevolšek ni imel podpore ustanovitelja, torej občine, in ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, mu je uspelo na zadnjih volitvah spet zasesti funkcijo.

»Sklepam pa, da zato, ker sem imel stoodstotno podporo staršev, kot tudi, da sem imel stoodstotno podporo učiteljev in vzgojiteljev. Svet staršev je mnenje ustanovitelja sicer dolžan pridobiti na podlagi zakona, ni pa na mnenje vezan. Svetu zavoda se je verjetno zdelo bolj pomembno mnenje ljudi, ki so dejansko vpeti v delo zavoda, se pravi staršev in učiteljev ter vzgojiteljev,« je Prevolšek pojasnil za Novice Svet24.

Starši trdijo, da je tako, ker je svet zavoda »njegov« in v njem njegovi interesi vedno preglasujejo kritične glasove. Svetu staršev, po informacijah, ki so dostopne na spletni strani šole, predseduje kar ena izmed učiteljic, ki si z ravnateljem celo deli priimek. Prevolška smo zato vprašali, ali gre nemara za sorodstveno povezavo, kar je zanikal. Pri tem pa ni naslovil očitkov, da je z omenjeno učiteljico v sorodu.

Zaposlena žlahtnica, ki zastopa starše

Prav tako Prevolšek ni odgovoril na naše vprašanje, ali se mu ne zdi, da je v tem primeru ta učiteljica v konfliktu interesov, saj je v svetu zavoda za zaposlene že predvidenih pet predstavniških mest, pri čemer bi eno izmed treh mest, predvidenih za starše, moral zastopati starš, in ne zaposleni, ki ima po naključju na šoli tudi svojega otroka. Prevolšek je odgovoril, da o konfliktu interesov kot ravnatelj ne more odločati, očitke, da je razredničarkam dajal navodila, naj za svet zavoda najdejo le kandidat,e s katerimi je »mogoče sodelovati«, pa je v izjavi odločno zanikal.