Vroče na Balkanu

V nedeljo za zlato proti Srbom

S.R./STA
15. 9. 2017, 22.26
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 22.57
Deli članek:

Potem ko je Slovenija v četrtek "razmontirala" in ponižala nosilce zlate medalje z zadnjega EP, so ljubitelji športa nestrpno pričakovali še današnji drugi polfinale, da bi dobili dogovor na pomembno vprašanje: kdo bo skušal Sloveniji preprečiti pot na vrh Evrope?

Profimedia
Slovenija v velikem finalu s Srbijo za zlato na EP.

Odgovor se glasi: Srbija. Srbi so v današnjem polfinalu premagali Ruse s 87:79 ter si priigrali nedeljski veliki finale, poraženim Rusom pa ostaja boj proti ranjeni španski zasedbi za tolažilno nagrado v obliki brona.

Prvi polčas je nakazal, da bo Slovenija dobila balkanskega tekmeca. Srbi so dovolili Rusom, da so bili zraven večji del prve četrtine in še znižali na 20:21 po košu Andreja Voronceviča. Potem pa je sledil ruski razpad, od 23:27 na začetku druge četrtine do 26:42 so dosegli le tri točke, Srbiji pa dovolili, da je zagospodarila na igrišču. Pri Rusiji je bil edini razpoložen Aleksej Šved (14 točk) premalo, da bi se lahko enakovredno zoperstavil navezi Bogdan Bogdanović - Boban Marjanović, oba sta do polčasa dosegla po 13 točk.

Zaostanek 34:48 ni obetal veliko upov na preobrat, se pa Rusi še niso predali. Počasi, a vztrajno so topili srbsko prednost, sredi tretje četrtine pa prišli na le -5 (52:57). Na parket je pri Srbiji spet prišel Bogdanović, ostali pa so brez Stefana Jovića, ki si je zvil gleženj.

Vprašanja o zmagovalcu na koncu ni bilo, so pa Rusi poskrbeli še za dva vroča trenutka v dvorani Sinan Erdem. Prvič sedem minut pred koncem tekme, ko so znižali na 65:69, štiri minute pred koncem so se na krilih svojega najboljšega Šveda in njegovi šesti trojki približali celo le na minus dva (73:75).

A takrat je stvari v svoje roke spet vzel Bogdanović, najprej zadel trojko, v naslednjem napadu pa še koš in ruskega odpora je bilo konec, končni izid pa dokaj zanesljiva zmaga Srbije za osem. V finalu se bosta pomerili ekipi, ki imata skupaj doslej na EP le en poraz: Slovenija nobenega, Srbija pa enega v predtekmovanju proti Rusiji (72:75), za katerega pa se je danes učinkovito oddolžila.

Šved s 33 točkami je bil na koncu premalo za uspeh Rusije, nekoliko bolj je izstopal le še Voroncevič s 14. Pri zmagovalcih sta se strelsko najbolj učinkovitemu Bogdanoviću pridružila še Marjanović z 18 ter Vladimir Lučić s 16. 

Odločilni tekmi letošnjega eurobasketa bosta v nedeljo popoldne in zvečer: najprej ob 16. uri mali finale med Španijo in Rusijo, ob 20.30 pa še vrhunec tekmovanja, prvič na dosedanjih EP tudi s Slovenijo, ki lahko le še nadgradi že doslej največji uspeh v zgodovini.