Zaostrene razmere

Nemški mediji: uporaba sile v Piranskem zalivu je možna

U.K.
11. 9. 2017, 13.58
Posodobljeno: 11. 9. 2017, 15.52
Deli članek:

Nemški časniki so se v zadnjih dneh razpisali o sporu med Slovenijo in Hrvaško. In bojijo se, da bo počilo.

Bobo
Hrvaški ribiči so potožili, da so pritiski slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu vse bolj intenzivni.

Prvi je o situaciji pisal Deutsche Presse Agentur (DPA). V članku so zapisali, da je spor med Slovenijo in Hrvaško čedalje ostrejši in da bi lahko prišlo do vojaških posredovanj med državama. »Sosedje ne izključujejo uporabo policijskih in celo vojaških enot v sporu glede Piranskega zaliva,« so zapisali pri časniku, ki so ga kasneje povzemali tudi drugi mediji.

Spor med državama

Hrvaška že od leta 2015 ne upošteva arbitraže, Slovenija pa seveda dogovor spoštuje. Vse od odločitve arbitražnega sodišča sta se državi ujeli v incidente v Piranskem zalivu, a za enkrat nič ne kaže, da bi lahko prišlo celo do vojaškega posredovanja, seveda pa se razmere lahko zelo hitro spremenijo, saj so odnosi precej napeti. V časniku so zapisali, da je premier Miro Cerar med sestankom z opozicijo dobil podporo za potencialno uporabo policijske sile v uveljavitvi arbitražnega sporazuma, po drugi strani pa hrvaški premier Andrej Plenković dejal hrvaškim ribičem, da naj mirno ignorirajo odločitev arbitražnega sodišča, in da naj ribarijo normalno kot prej. 

Nemška vlada podpira arbitražno sodbo

Nemški mediji so tudi izpostavili, da nemška vlada podpira odločitev arbitražnega sodišča, ki je med drugim odločilo, da se Sloveniji dodeli večji del Piranskega zaliva. In mnogi so nekoliko omilili članek DPA, in dodali, da do vojaškega spopada med državama vendarle ne more priti. Vsaj za zdaj.