KVALIFIKACIJE

Volitve predsednika: odločilen bo drugi krog, če bo do njega prišlo

lt
24. 8. 2017, 07.00
Deli članek:

Roki za volitve predsednika republike so začeli teči. Posamezniki, ki so napovedali kandidaturo, morajo svoje napovedi podpreti z dejavnim zbiranjem podpisov.

Bobo

Bobo
Pahor ostaja favorit, a se stvari utegnejo zaplesti v primeru drugega kroga.

Bobo
Meritve javnega mnenja še niso zabeležile, kako kotira Ljudmila Novak.

Bobo
Šarec se izkazuje kot favorit politične levice in kot močan protikandidat Pahorju.

Tri podpise poslancev državnega zbora bodo morali zbrati tisti kandidati, ki gredo na volitve s podporo parlamentarnih političnih strank. Za zdaj lahko na poslanske podpise računa aktualni predsednik Borut Pahor, ki mu je podporo v intervjuju za Svet24 napovedal Matjaž Han, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov. Na poslanske podpise se lahko zanese tudi Ljudmila Novak, predsednica stranke Nova Slovenija.

Malce težji zalogaj je pred kamniškim županom Marjanom Šarcem, za katerim sicer stoji politična stranka, a ta ni parlamentarna. O svoji kandidaturi bo moral prepričati 3000 volilnih upravičencev. »Še 2999 pa smo na konju,« je nekdanji komik zapisal na družbenem omrežju Facebook, ko je Državni volilni komisiji (DVK) oddal svoj podpis podpore – sebi. Šarec je sicer podpise že začel zbirati na stojnicah pred upravnimi enotami, če bo pri tem uspešen, pa mu javnomnenjske raziskave merijo udobnih 30 odstotkov podpore med volivci.

Prve namere kandidature je pokazal tudi Milan Jazbec, ki se oglašuje s sloganom »Resen kandidat za predsednika«. Ker nastopa kot neodvisni kandidat, bo moral svojo resnost dokazati s 5000 notarsko overjenimi podpisi. Ali ga bo njegov resen in mestoma dolgočasen pristop kvalificiral v volilno tekmo, pa bomo še videli. Javnomnenjske raziskave mu niso pretirano naklonjene, takoj po napovedi kandidature so mu še kazale dobrih 16 odstotkov, ko pa so se v tekmo vključili še drugi kandidati, se je ta podpora spustila tudi nižje od pet odstotnih točk.

Jeretič: Trenutno še ni resnega protikandidata

Politični analitik Sebastjan Jeretič je glede Pahorjevih protikandidatov skeptičen. Ocenjuje namreč, da ima Pahor dobre možnosti za izvolitev že v prvem krogu, saj mu javnomnenjske raziskave kažejo zanesljivih 50 odstotnih točk podpore med volivci.

Stvari se utegnejo zaplesti, če bo prišlo do drugega kroga, meni Jeretič: »Pričakujem, da se bo pojavilo še nekaj kandidatov, ki bi pripeljali do drugega kroga, v katerem pa bi lahko prišlo do podobnega presenečenja kot na prejšnjih volitvah predsednika republike, ko je Pahor nepričakovano premagal Danila Türka

Pahor s konkretno prednostjo

Jeretič nadaljuje, da je Pahorjeva ahilova peta v občutku nepremagljivosti, ki prežema njegovo predsedniško tekmo. Dodati velja, da je Pahor že kvalificiran za prvo startno mesto, saj lahko v predvolilni tekmi koristi finančna sredstva urada predsednika republike in svojo močno medijsko prisotnost z izgovorom, da le opravlja svojo funkcijo predsednika republike.

Slaba udeležba med mladimi

Andraž Zorko iz podjetja Valicon opozarja, da statistika kaže na trend upadanja volilne udeležbe. »Po mojem mnenju gre za odraz stanja nekakšne apatije oziroma nizke stopnje zaupanja v politični podsistem, v kombinaciji z okoljem, ki ima relativno kratko tradicijo demokratičnih volitev. Pojav je zadnja leta značilen za nekdanje dežele vzhodnega bloka in Jugoslavije, v katerih udeležba redko preseže 60 odstotkov,« ugotavlja Zorko. Izrazito slabo se volitev udeležujejo mlajši, med katerimi je udeležba zgolj 50-odstotna. Starejši se volitev udeležujejo dosledneje – udeležba seže tudi čez 70 odstotkov.