Vandalizem

Neznanci nad drevesa na Aleji prijatejstva

Gabrijel Toplak
10. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

Tamkajšnje turistično društvo je lani ob 130. obletnici delovanja kot simbol praznovanja pripravilo akcijo zasaditve 130 lip.

Gabrijel Toplak
Drevored so lani pomladili.

Najprej zaposleni Term Ptuj, pozneje pa tudi obiskovalci, so pred dnevi le nemo opazovali posledice vandalizma. Nekdo se je znesel nad polovico obnovljenega drevoreda, imenovanega Aleja prijateljstva.

Zasadili bodo znova

ZGROŽENI
V Termah Ptuj, kjer se kaj takega še ni zgodilo, si s policisti prizadevajo izslediti povzročitelje škode, da bodo za svoje početje odgovarjali.

Novozasajene lipe so vandali prelomili, svojo objestnost pa so pokazali tudi pri ruvanju kamnitih stebričkov. Rozalija Ojsteršek, podpredsednica Turističnega društva Ptuj, ki je ob lanski 130. obletnici delovanja na več mestih zasadilo več kot 300 lip ter nadomestilo prvotno zasajena in že propadla drevesa drevoreda, je ogorčena in zgrožena. »V društvu, v katerem smo prostovoljci, se zelo trudimo, da prispevamo k lepši urejenosti mesta. In prav zato res ne moremo razumeti, da se objestneži še vedno znašajo nad drevesi. To ni osamljen primer, saj se podobno dogaja tudi drugod v mestu,« je poudarila Ojstrškova. Obenem se sprašuje, kako je nekomu sploh uspelo izvesti to dejanje, saj zagotovo ni bilo preprosto. Sicer pa so v društvu včeraj imeli še sejo, na kateri so potrdili dosaditev novih dreves oziroma lip, ki veljajo za avtohtono slovensko drevo.

Gabrijel Toplak

Varnostniku nič nenavadnega

Alejo prijateljstva so ptujski sindikalisti postavili že leta 1975, drevesa pa so 40 let ponujala senco mnogim obiskovalcem Ptuja.

Tovrstni vandalizem obravnavajo tudi organi pregona. »Policisti Policijske postaje Ptuj so bili obveščeni o poškodovanem drevoredu ob Poti v toplice na Ptuju. Ugotovili so, da je neznanec ponoči poškodoval šest mladih dreves,« je sporočila Anita Kovačič Čelofiga iz Policijske uprave Maribor. Dodala je, da policisti s ciljem izsleditve neznanega storilca kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari nadaljujejo zbiranje obvestil, po zbranih obvestilih pa bodo na ODT na Ptuju podali kazensko ovadbo. Zala Praprotnik, vodja odnosov z javnostmi v družbi Sava turizem, pojasnjuje, da varnostne kamere te poti ne pokrivajo, varnostnik, ki je bil prisoten med polnočjo in peto uro zjutraj, pa ni zaznal kršitev.