Letni dodatek

Ta veseli dan: 604.000 upokojencem dodatni evri

T.L./STA
30. 7. 2017, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Letni dodatek prvič po sprejetju varčevalnega zakona vsem upokojencem.

Profimedia
Končno letni dodatek spet za vse upokojence.

Upokojenci bodo v ponedeljek, ki je zadnji dan v juliju, poleg pokojnin prejeli tudi letni dodatek. Tokrat ga bodo prvič po sprejetju varčevalnega zakona leta 2012 dobili vsi ne glede na višino pokojnine. Upravičencev, med katerimi so tudi invalidi, bo več kot 604.000, pokojninski zavod pa bo v ta namen skupno nakazal 115 milijonov evrov.

Med upravičenci, ki jih je letos približno 118.000 več kot lani, je približno 588.000 upokojencev in približno 16.500 invalidov, je povedala Marjetka Medved Mrvar iz službe za nakazovanje pokojnin Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Dodatek v razponu od 90 do 400 evrov bo izplačan v petih različnih višinah glede na višino pokojnine. Najvišji bo šel v roke tistim s pokojnino do 430 evrov, najnižji pa tistim, katerih pokojnina je višja od 760 evrov.

Prejemnikom invalidskega nadomestila bodo nakazali dodatek v razponu od 90 do 200 evrov. Najvišjega bodo dobili tisti z nadomestilom do 630 evrov, najnižjega pa tisti z nadomestilom nad 760 evrov.

Višina določena glede na skupen znesek

Zpiz kot pokojnino šteje osebno in del vdovske pokojnine skupaj oziroma družinsko pokojnino po prvem in drugem roditelju skupaj. Letos pa bodo upoštevali tudi pokojnino iz tujine. Višino dodatka v takšnem primeru so določili glede na skupen znesek pokojnin oziroma nadomestil iz slovenskega in tujega sistema.

Zavod je približno 120.0000 tistih, ki naj bi prejemali pokojnino tudi iz tujine, o novosti obvestil po uradni dolžnosti in jim do konca februarja posredoval ustrezen obrazec. Do junija je prejel izjave približno 93.000 ljudi, med katerimi jih je približno 14.000 izjavilo, da ne prejemajo tuje pokojnine. Preostalih 79.000 pa je podatek o višini pokojnine iz tujine poslalo, tako da bo njihov dodatek, nakazan v ponedeljek, upošteval tudi pokojnino iz tujine, je povedala Medved Mrvarjeva.

Iz tujine približno po 360 evrov

Po njenih besedah pokojnina, ki jo prejemajo iz tujine, v povprečju znaša 360 evrov.

Tistim, ki bodo dokazilo o višini tuje pokojnine poslali do 30. septembra, bo dodatek izplačan do konca leta. Tistim, ki ne bodo poslali dokazila do 30. septembra, bo dodatek izplačan v višini 90 evrov. Zavod bo namreč domneval, da je vsota njihovih pokojnin višja od 760 evrov, je pojasnila Medved Mrvarjeva.

Sredstva za dodatek tistim, ki pokojnino prejemajo tudi iz tujine, bodo po njenih besedah znašala 13,1 milijona evrov.

Če upokojenec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, bo tudi letni dodatek dobil v sorazmernem delu.

Varčevalni zakon omejil upravičence do dodatka

V pravico do letnega dodatka je že v začetku leta 2012 posegel zakon o interventnih ukrepih, ki je določil, da se dodatek tega leta ne bo uskladil. Ostrejše omejitve pa je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je začel veljati maja 2012 in dodatek omejil na tiste s pokojnino do 622 evrov.

Zgornjo mejo so nekoliko zvišali šele proračunski dokumenti za leto 2015, po katerih so se med upravičence uvrstili tudi prejemniki s pokojnino do 750 evrov. Po zadnji noveli zakona o izvrševanju proračunov pa so do dodatka znova upravičeni vsi upokojenci ne glede na višino njihove pokojnine.