Trgovina z ljudmi

Delovnik 12 ur dnevno, vštet tudi »šoping«?

rm
13. 7. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zasliševanjem koordinatorja predkazenskega postopka nadaljevalo sojenje trojici, obtoženi trgovine z ljudmi.

Profimedia
Z izkoriščanjem trinajstih deklet naj bi Biba od avgusta 2010 do marca 2015 zaslužila najmanj 108 tisoč evrov. (fotografija je simbolična).

Biba, kot prvoobtoženo Biljano Bažika iz Lendave kličejo prijatelji, naj bi storila več kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, z zlorabo prostitucije. Družbo pa 40-letnici na zatožni klopi delata še Hrvat Damir Juretić in Danijel Krebs iz okolice Maribora, ki naj bi skrbela za prevoze deklet iz Madžarske v Slovenijo.

Senat Barbare Črešnar Debeljak je včeraj zaslišal koordinatorja predkazenskega postopka, ki je pojasnil, da se je kriminalni klobčič pričel odvijati leta 2014 na podlagi prijave ene od žrtev, ki je bila iz Avstrije prepeljana v Slovenijo k prvoobtoženi. Po besedah priče je bila potem zaradi 350 evrov dolga primorana garati v postelji za nič, a ji je nekako uspelo pobegniti na policijo in podati prijavo. Stekli so prikriti preiskovalni ukrepi, na podlagi katerih je bilo ugotovljeno, da se je trgovina z ljudmi z zlorabo prostitucije v stanovanjih pri Bibi izvajala najmanj od leta 2009, kar so policisti ugotovili na podlagi iste telefonske številke, ki se je pojavljala na spletni strani Sloescort.com, in najemnih pogodb, ko so pri lastnikih iskali podatke, komu so takrat oddajali stanovanje.

Preiskava stekla na podlagi prijave žrtve

Nedosegljiv
Bibi, ki je bila približno eno leto v priporu, zdaj pa se brani s prostosti, naj bi pri novačenju deklet pomagal Madžar Peter Orsos, ki pa je slovenskim organom pregona nedosegljiv.

S prisluhi so po besedah priče kriminalisti ugotovili, da prvoobtožena na Madžarskem z obljubami o bajnih zaslužkih novači socialno šibka dekleta, da po stanovanjih v Ljubljani, Mariboru in Kopru opravljajo najstarejšo obrt. Vsa organizacija naj bi bila v Bibinih rokah; stranke so se na telefon javljale samo njej, tudi usmerjala jih je do bloka oziroma stanovanja, je bilo slišati včeraj, pa da so dekleta morala delati od poldneva po polnoči, da niso imela proste izbire strank, skratka, z izkoriščanjem trinajstih deklet naj bi prvoobtožena od avgusta 2010 do marca 2015 zaslužila najmanj 108 tisoč evrov. Stranke so za pol ure mesenih užitkov morale odšteti 50 evrov oziroma 80 evrov za eno uro. Denar so policisti zasegli med racijo, ko je bila ena od punc v postelji zalotena tudi s stranko. Med drugim so zasegli označene bankovce, s katerimi je (za) svoje potrebe plačeval tajni policijski sodelavec ...

V pričakovanju odziva madžarskih organov

O »ZVODNICI« VSE NAJLEPŠE
Pred mesecem dni je na obravnavi pričala Edina S., ki je o Bibi izpovedovala le najlepše, po koncu zaslišanja pa sta se še večkrat prav iz srca objeli.

Biba je imela na izpovedbo koordinatorja policijske preiskave kar nekaj pripomb, med drugim se je retorično vprašala, ali je bilo v 12-urni delovnik deklet všteto tudi nakupovanje. Zatrdila je, da leta 2009 tudi ni imela iste telefonske številke kot v inkriminiranem obdobju, in spomnila, da je tajni policijski sodelavec v uradni zaznamek, ki se nahaja v spisu, sam zapisal, da ena od punc ni želela z njim za cel dan, da so torej očitki o tem, da niso imele prostih rok pri izbiri strank, neutemeljeni. Pojasnila je tudi, da se je s strankami po telefonu pogovarjala ona, ker pač dekleta slovensko niso znala. Senat je imel namen včeraj prek videokonference s sodišča na Madžarskem zaslišati dve oškodovanki, vendar s strani madžarskega sodišča ni bilo nobenega odziva. Po naših neuradnih informacijah je sicer ena od deklet zdaj na začasnem delu v Švici ...

Sodišče za prevoznika ni sprejelo priznanja

Kot je znano, so tožilci Bibi na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje krivde brez uspeha ponujali 12 let in mesec dni zapora, medtem ko sta soobtožena Krebs in Juretić priznala, da sta prevažala dekleta v Slovenijo, vendar sodišče njunega priznanja ni sprejelo. Na podlagi podatkov v spisu namreč ni bilo jasno, ali je šlo resnično za pomoč prvoobtoženi pri trgovini z ljudmi ali kakšnem milejšem kaznivem dejanju. Štiridesetletni Lendavčanki, ki je bila približno eno leto v priporu, zdaj pa se brani s prostosti, naj bi pri novačenju deklet pomagal Madžar Peter Orsos, ki pa je slovenskim organom pregona nedosegljiv. Kakorkoli, se nadaljuje.