Kje so danes?

Banksterji iz NLB uživajo »sadove« minulega dela

Jože Biščak
24. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bančniki in njihovi nadzorniki iz NLB, ki so izkopali milijardno finančno luknjo, danes uživajo »sadove minulega dela«.

STA
Draško Veselinovič, znan po aferi s kreditom Simoni Dimic, ima službo v Bruslju.

Marjan Kramar se nedavno na parlamentarni komisiji, ki preiskuje večmilijardno bančno luknjo, ki jo plačujejo davkoplačevalci, ni mogel spomniti niti podrobnosti v zvezi s svojo nagrado v višini enega milijona evrov, kaj šele, kako so v času, ko je bil med letoma 2004 in 2009 predsednik uprave NLB, na lepe oči podeljevali milijonske kredite tajkunom.

arhiv Repoter
Marjan Kramar, šef NLB v času, ko je bilo podeljeno največ spornih kreditov, predava za ekonomsko fakulteto.

Predavatelj Kramar

Kramar je po odhodu iz NLB nekaj časa vozil tovornjak. Kljub številnim preiskavam in tudi sodnim procesom še noben bančnik ni bil pravnomočno obsojen.

Kramar, ki je pred prihodom v največjo državno banko vodil kabinet pokojnega Janeza Drnovška, je po odhodu nekaj časa vozil tovornjak, danes kot zunanji predavatelj sodeluje z ekonomsko fakulteto oziroma Centrom poslovne odličnosti EF (CPOEF), ki je nekakšno vzporedno podjetje visokošolske ustanove (vodi jo Metka Tekavčič), prek katerega si profesorji izplačujejo avtorske honorarje. Letos je denimo predaval na kampusu BTC in na mlade, ki se želijo po zaključku fakultet ustrezno zaposliti ali najti samostojno podjetniško pot, prenašal svoje izkušnje.

Veselinović v Bruslju

Modus operandi?
Potem ko je NLB Interblocku Joca Pečečnika odobrila posojilo v višini 45 milijonov evrov, je Janko Medja najprej postal Pečečnikov svetovalec, danes pa je direktor njegove družbe Elektronček. Od bankirja do sekretarja Razvpiti Anton Žunič, ki je Kramarju odobril milijonsko nagrado in se kasneje zaposlil v tajkunski Factor banki, je danes državni sekretar v kabinetu Mira Cerarja.

Tudi njegovi nasledniki so si našli dobro plačane službe. Draško Veselinovič, ki je bil leta 2009 šef NLB dobra dva meseca in se je zapletel v kredit, dan razvpiti Simoni Dimic, je bil najprej v upravnem odboru KD Group in šef Gea Collegea, danes ima »evropsko« službo – je predsednik uprave Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju. Božo Jašovič, ki ga je nasledil (2009–2012), je znan, da je NLB pod njegovim vodstvom financirala propadli in megalomanski projekt Centra Stožice. Danes je direktor za skladnost poslovanja v Gorenjski banki. Njegov naslednik Janko Medja sicer ni neposredno vpleten v kopanje bančne luknje, kaže pa, kako se dela v državnih bankah. Potem ko je Interblocku Joca Pečečnika ob soju žarometov NLB odobrila dolgoročno sindicirano posojilo v višini 45 milijonov evrov (polovica odpade na NLB), je najprej postal Pečečnikov svetovalec, danes je direktor njegove družbe Elektronček.

STA
Eden najbolj razvpitih članov uprav NLB Matej Narat ima dobro službo v upravi Hotelov Bernardin.

Narat je hotelir

V pokoj
Dva člana uprave uživata počitek Dva od množice članov uprav sta se odločila, da si odpočijeta – razvpita člana uprave Boris Zakrajšek in Andrej Hazabent sta namreč upokojenca.

Kljub številnim preiskavam in tudi sodnim procesom, na katerih pa še noben bančnik ni bil pravnomočno obsojen, so si tudi člani uprav in nadzorniki dobro postlali. Matej Narat (član uprave 2002–2009) je po odhodu iz NLB najprej želel v Abanko, a ni dobil dovoljenja od Banke Slovenije. Po kratkih avanturah v Savi in Istrabenzu je danes član uprave Hotelov Bernardin. Miran Vičič (član uprave NLB (2007–2009) skupaj z Aleksandrom Kurtevskim upravlja mrežo bankomatov v Bantartu, Marko Jazbec (član uprave NLB 2009–2012) je predsednik uprave Sava Re, David Benedek (član uprave 2009–2012) je glavni izvršni direktor državne Triglav INT, razvpita člana uprave Boris Zakrajšek in Andrej Hazabent pa sta upokojenca.

STA
Anton Žunič je danes zaposlen pri Cerarju.

Iznajdljivi nadzorniki

In nadzorniki? Žiga Lavrič (2005–2007) je na ministrstvu za finance in je na poti v »evropsko« službo, Igor Marinšek (2007–2009) je odvetnik in služi tudi z državnimi podjetji, Peter Ješovnik (2005–2009) je služboval v agenciji za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in v SDH, danes pa dela pri vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Katja Božič (2006–2009) je leta 2012 postala direktorica sektorja poslovanja s podjetji v Gorenjski banki, Tomaž Rotar (2006–2007) je član uprave Triglava Re, Stanislava Zadravec Caprirolo (predsednica nadzornikov NLB leta 2009) je pred dnevi postala direktorica Združenja bank Slovenije, razvpiti Anton Žunič (2002-2005), ki je Kramarju odobril milijonsko nagrado in se kasneje zaposlil v tajkunski Factor banki, je danes državni sekretar v kabinetu Mira Cerarja.

Več si preberite v tiskani izdaji Reporterja.

Bobo
Boris Zakrajšek, ki je bil na vodstvenih položajih v NLB poldrugo desetletje, je upokojenec in uživa v svojem dvorcu na Blokah.