Odločba inšpektorice

Kemisu začasno prepovedali zbiranje odpadkov

M.K.
28. 5. 2017, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Inšpekcija za okolje je vrhniškemu podjetju Kemis, v katerem je pred dvema tednoma izbruhnil velik požar, zaradi kršitev določil iz okoljevarstvenega dovoljenja izdala začasno prepoved zbiranja odpadkov.

Bobo
Že vse od nesreče na Vrhniki opozarjajo, da nimajo pravih podatkov o posledicah požara na zdravje ljudi.

V petek popoldne je Kemis obiskala okoljska inšpektorica in izdala ustno odločbo, ki se izdaja takrat, ko je ukrep nujen. Neuradno pa je v tej odločbi začasna prepoved zbiranja podatkov, je poročala TV Slovenija.

"Inšpektorica naj bi se zato odločila, ker je podjetje kršilo določilo iz okoljevarstvenega dovoljenja, da se v primeru nesreče ne sme opravljati dejavnosti. Podjetje pa je kljub temu odpadke zbiralo. O tem bo zdaj verjetno razpravljal nadzorni svet Gorenja," so pojasnili v prispevku TV Slovenija.

Direktor Kemisa Emil Nanut informacije o izreku ustne odločbe in njene vsebine za STA ni potrdil, je pa povedal, da se bodo odgovorni na to temo sestali.

V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer so skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, je požar izbruhnil 15. maja zvečer. Kot so objavili na spletni strani podjetja, jih je od vseh nevarnih odpadkov zgorelo, ali jih je ogenj oplazil, dobrih 456 ton.

Vseh analiz namreč še ni, prav tako še vedno tečejo inšpekcijski postopki in kriminalistična preiskava. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so sicer v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko pričelo goreti.

Vrhničanov predstavitev analiz ni pomirila

Petkovo srečanje s predstavniki pristojnih državnih institucij, ki so jim predstavili rezultate analiz, Vrhničanov ni pomiril, za torek je sklicana izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali posledice ekološke nesreče, zlasti vpliv na okolje in zdravje ljudi.

Pristojni so rezultate pojasnjevali Vrhničanom tudi na petkovem srečanju, kjer se je zbralo okoli 400 občanov, a jih še niso pomirili, iz občinstva je bilo namreč slišati glasne očitke, da se država in stroka norčujeta iz občanov.

A ne le občinski svet, o Kemisu bo razpravljal tudi državni zbor. Kdaj bo potekala izredna seja, ki so jo zahtevali poslanci iz SDS-a in skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS), bo znano v torek na kolegiju predsednika DZ-ja, najverjetnejši datum pa je 9. junij.

Predlagatelji seje so sicer pripravili tudi predlog priporočila vladi, naj glede požara javnosti v najkrajšem možnem času predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda razlago njihovih rezultatov. Pristojnim organom naj tudi naloži spremljanje stanja na prizadetem območju še najmanj pol leta po požaru in sprotno obveščanje javnosti.