Odvoz odpadkov

Lendavska občina in vinogradniki dosegli kompromis

D. B./STA
7. 5. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Predstavniki civilne iniciative za ohranitev vinogradov na gričevnatem območju občine Lendava in občina Lendava so dosegli kompromis o zbiranju odpadkov za nenaseljene objekte in ureditev komunalne infrastrukture na omenjenem območju, dogovor pa je potrdil tudi lendavski občinski svet.

STA
Fotografija je simbolična.

Civilna iniciativa je 20. februarja s 1200 podpisi lastnikov počitniških hišic in vinskih kleti, ki ne prebivajo v teh prostorih, od župana Antona Balažka zahtevala pravično in enako plačilo odvoza odpadkov za vse lastnike oziroma celovito ureditev omenjene problematike, marca pa sta obe strani stališča že zbližali.

V sklepih občinskega sveta so zdaj določeni roki, tako da mora občinska uprava v mesecu dni pripraviti spremembo odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2018, načrt aktivnosti za ravnanje z meteornimi vodami na najbolj kritičnih mestih ter načrt inšpekcijskega in redarskega nadzorstva, podjetje Eko-Park pa urediti ograjene in nadzorovane zbirne centre za komunalne odpadke na izstopnih točkah iz gričevnatega dela občine.

V sklepih občinskega sveta so zdaj določeni roki, tako da mora občinska uprava v mesecu dni pripraviti spremembo odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2018.

Poleg tega bodo oblikovali delovno skupino za ohranitev vinogradov, ki bo pripravila načrt za ohranitev malega vinogradništva na območju Lendavskih goric.

Po novem bo nadomestilo za stavbno zemljišče za vinske kleti in počitniške hišice enako kot za stanovanjske objekte, pripravili bodo načrt za ureditev javne infrastrukture, zmanjšali število vreč za zbiranje komunalnih odpadkov za nenaseljene objekte ter ohranili ekološke otoke.

Decembra lani prejeli obvestilo

Zaplet se je začel decembra lani, ko je okoli 1600 lastnikov nenaseljenih objektov dobili obvestilo podjetja Eko-Park iz Lendave, koncesionarja za izvajanje gospodarske javne službe zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov, da bodo začeli odpadke zbirati tudi pri počitniških hišicah, vinskih kleteh in podobnih objektih.

Tako naj bi občani lendavske občine za odvoz odpadkov plačevali po 20 evrov, lastniki kleti in vinogradov iz drugih občin pa 40 evrov. Osnovni zahtevi po izenačenju plačila so podpisniki pobude potem dodali že zahteve za urejevanje infrastrukture na tem območju.