Policisti za vogalom

Mariborski otroci so šolo zapuščali v strahu, nekateri so celo jokali

Gabrijel Toplak
15. 4. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred sredino tekmo so območje šole zavzeli »domači« navijači, otroci pa so šolo po popoldanskih dejavnostih zapuščali v strahu, nekateri so celo jokali. Policisti pa za vogalom.

Mamica šolarke
Navijači so se pred tekmo zadrževali pred glavnim vhodom v šolo ...

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Prežihovega Voranca na Gosposvetski cesti v Mariboru, se v času nogometnih tekem bojijo za njihovo varnost. Tako je bilo tudi v sredo, ko sta se v bližnjem Ljudskem vrtu srečala Maribor in ljubljanska Olimpija.

Mamica šolarke
… popivali so tudi na dovozni poti.

Mamica šolarke
Starši z otroki so se jim pri vhodu raje umaknili.

POLICISTOV OD NIKODER

»Otroci so popoldanske dejavnosti zapuščali v joku in strahu. Sploh tisti, po katere niso prišli starši in hodijo sami domov. Moram priznati, da ni nihče od navijačev storil nič žalega kakšnemu šolarju, ampak vseeno so tam popivali, bili glasni, steklenice so ležale po tleh, nekateri so metali pirotehniko. Šolarje je bilo strah. In nikjer nobenega policista,« je dejala mamica ene od šolark. Vseeno so se odločili poklicati policijo, da bi kak policist prišel pred šolo. »Po osmih minutah od prvega klica smo poklicali še enkrat, a nam je ženska po telefonu dejala, da so zabeležili našo prijavo, policisti pa so na poti,« je dejala ogorčena mamica, ki jo čudi, da ni prišel nihče, saj je bilo več policistov samo za vogalom. Tudi pomočnica ravnateljice Barbara Pernarčič se zaveda tega problema; pravi, da je šolsko dvorišče ob nogometnih tekmah vselej parkirišče za navijače, okenske police pa šanki za steklenice. »S konkretnim primerom res nisem seznanjena, saj popoldanske dejavnosti končamo ob 16. uri. Tokratna tekma je bila res zgodnejša, saj so praviloma v večernih urah in jim otroci takrat niso izpostavljeni,« je pojasnila Pernarčičeva in dodala, da na mestni občini že leta neuspešno moledujejo za postavitev ograje.

BREZ KRŠITELJEV

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je potrdil, da so prejeli obvestilo o zadrževanju navijačev oziroma viol pred osnovno šolo, kjer popivajo in razgrajajo ter motijo pouk in dejavnosti šole. »Na kraj smo poslali skupino pripadnikov posebne policijske enote, a domnevnih kršiteljev niso izsledili,« je dodal Šadl.