Usklajeni z SDS

Razkrivamo, kako Cerarjevi delijo dobro plačane službe

Matej Klarič
31. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih tednih je na področju kadrovanja, kjer ima država posreden ali neposreden vpliv, vse bolj živahno. Preverjali smo, kdo so tisti, ki najbolj kadrujejo, in kaj se dogaja v ozadju.

Bobo
Kešeljević in Cerar skupaj na programski konferenci stranke SMC julija lani.

Včeraj je v javnosti odjeknila vest, da je odstopil Gorazd Skubin, direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), kar je še povečalo število težav Cerarjeve stranke na kadrovskem področju. 

Skubin je veljal za SMC-jev kader, zato je njegov odstop še en udarec za SMC. To naj bi storil, ker ga je želel del SMC zamenjati, zato je očitno odstopil kar sam. Bil je tudi zagovornik dodatka na položnicah, s katerimi bi krili potratno investicijo v Teš 6, kjer so v sumljivih poslih poniknili milijoni evrov. Prav energetska podjetja so ena izmed tistih, kjer so kadrovski apetiti največji, saj se tam še vedno vrti veliko denarja.

Bobo
Erik Kopač je tudi predavatelj na obramboslovni katedri na FDV.

Sodelovanje med SDS in SMC

Pisali smo že o tem, da se na marsikaterem področju precej zbližujeta SDS in SMC. Tako je SDS izrekla tiho podporo ministru Gašperšiču pri glasovanju o interpelaciji zoper njega, saj so bili na glasovanju vzdržani. Sodelovali so tudi pri liberaliziranju zakonov o pogrebnih dejavnostih, kjer zakon brez podpore SDS ne bi šel skozi. Obeh strank pa ne povezujejo samo interesi kapitala, temveč tudi kadrovska zavezništva. To je bilo očitno pri zakonu o tujcih, volitvah ustavnih sodnikov, fiskalnega sveta in kadrovanju v Pošto Slovenije. Poleg tega so v SDS Cerarjevim na pomoč priskočili tudi v primeru kadrovanja za nadzornika SDH. V SMC so navijali za Franca Žmavca, ki je blizu njihovi stranki, v Desusu pa za Željka Puljića. Na odboru so SDS-ovi poslanci nasprotovali Puljićevemu imenovanju, medtem ko so bili pri Žmavcu vzdržani. Ločeno glasovanje, ki je šlo na roko SMC, je zahteval prav vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.Naposled sta pretekli teden zaradi vsega dogajanja od kandidature odstopila oba kandidata.

Z dogajanjem so vse bolj nezadovoljni tudi v SD. Njihov prvak Dejan Židan je opozoril, da SMC vse pogostejše išče kratkoročne politične točke. Glede kadrovanja lahko v koaliciji v prihodnje pričakujemo še številne spore. Prav včeraj so sicer prvaki treh koalicijskih strank razpravljali o prioritetah zadnjega leta mandata. 

Mediaspeed
Mitja Sojer, lastnik verige frizerskih in kozmetičnih salonov, je eden pomembnejših kadrovikov. K Cerarju je skupaj z ženo pripeljal tudi izraelskega svetovalca Eisina Asafa.

Nezadovoljstvo in spori v SMC

V SMC se soočajo s pomanjkanjem svojih ljudi, ki bi bili primerni za visoke položaje. Kot smo izvedeli, so tako od enega izmed kandidatov za direktorja večjega podjetja zahtevali, da pred tem postane član njihove stranke. V zadnjem letu volitev lahko sicer pričakujemo veliko kadrovskih rošad, tudi zato, ker največja vladna stranka nikakor ne bo mogla ponoviti rezultata prejšnjih volitev. Zato bodo številni želeli poskrbeti za svojo prihodnost. Nervozo pa v stranki povečujejo tudi vse slabši rezultati stranke in padec priljubljenosti premierja Cerarja. Že tri različne ankete so namreč v zadnjem času pokazale na padec priljubljenosti. Prav zato naj bi se po nekaterih informacijah v stranki večalo nezadovoljstvo z delom Cerarjevega svetovalca Eisina Asafa, ki naj bi bil posebej v sporu z navezo Kopač-Kešeljević. Slednja veljata za glavna kadrovika stranke, ki kandidate za razne funkcije sprejemata kar v kabinetu predsednika vlade. Poznavalci pravijo, da se veliko bolj pogosto kot v preteklosti kadruje po osebnih poznanstvih, in ne toliko po ustreznih referencah. Tudi Cerar je že pri izbiri ministrske zasedbe dajal prednost nekaterim ljudem, ki jih je poznal dlje časa, takšnemu kadrovanju pa je naklonjen tudi zdaj.