Tožilstvo

V zameno za dobavo materiala 114.700 evrov

Nenad Glücks / Reporter
17. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravnik Zoran Miloševič, vodja intervencijske nevroradiologije na Kliničnem inštitutu za radiologijo UKC Ljubljana, je »vodja« tudi drugače. Znašel se je v vrhu korupcijske afere.

Mediaspeed
Pridobljeni dokazi kažejo, da tožilec ne bi smel imeti pretežkega dela obdolženca poslati za zapahe.

Tožilec s specializiranega državnega tožilstva Iztok Krumpak obdolženemu Miloševiču očita kaznivi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. Glede na ugotovitve tožilca in kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada je Miloševič kot zdravnik operater in vodja intervencijske radiologije prejel skupaj 114.700 evrov v zameno za pridobitve poslov dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific. Pripomočke je dobavljala firma Emporio Medical, katere nekdanja lastnica in direktorica Urška Jurkovič je kriminalistom tudi ovadila tega zdravnika in predložila vrsto dokazov. Tožilec obdolžencu očita, da je del denarja prejel v gotovini, del z nakazili na svoj bančni račun na Hrvaškem, del z nakazili na sinov bančni račun v Švici in del še na neugotovljen način.

Mediaspeed
Miloševič naj bi na Urško Jurkovič nenehno pritiskal, kdaj mu bo izplačana podkupnina za dobavo materiala.

Analiza prometa na računih

Po besedah Jurkovičeve je zahteval denar za to, da bi bolnišnica nabavljala spirale za zapiranje možganskih anevrizem od njene firme, pri razpisih za te spirale pa je imel po pridobljenih dokazih ravno ta obdolženec kot strokovnjak s tega področja odločilno vlogo. Cena spiral je bila izredno visoka, tudi po 1600 evrov za kos, poraba teh pripomočkov od proizvajalca Boston Scientific pa je močno presegala predvideno kvoto. Preiskovalci NPU so izvedli analizo prometa na bančnem računu podjetja Newport Medical v Avstriji (v lasti Jurkovičeve), na bančnem računu Miloševiča na Hrvaškem pri Erste & Steiermärkosche Bank ter na sinovem bančnem računu v Švici pri banki UBS. Na hrvaški račun je med letoma 2008 in 2011 prejel 72.800 evrov podkupnin, izhaja iz zahteve za preiskavo, na sinov račun je bilo v letih 2011 in 2012 nakazanih 28.500 evrov, ostalo pa je po ugotovitvah tožilca prejel v gotovini. Iz mnogih zaseženih zapisov (z izračuni) firme Emporio Medical se vidi, da je prejel za vsako prodano spiralo znesek 100 evrov. Pri tem se število spiral in posamezni nakazani zneski »provizije« povsem ujemajo, kar je tožilec podrobno predstavil.

Osebno vršil pritisk

Kot je kriminalistom še povedala Jurkovičeva, je Miloševič nanjo osebno vršil pritisk in nenehno zahteval, kdaj mu bo izplačana podkupnina za dobavo materiala, enkrat naj bi »znorel«, ker denar še ni bil nakazan na njegov hrvaški račun do dogovorjenega dne. Preiskovalci so med drugim v podjetju Emporio Medical našli prostoročni zapis komercialista te firme Marina Tadića: »Lj 17. 02. 2009, Dear U., lepo te prosim, da se nakaže 3.000 € dr. Zoranu Miloševiču. Hvala, Marin.« (Marin Tadić je bil komercialist v Emporio Medicalu, »zadolžen« za sodelovanje s tem zdravnikom.) Kriminalisti so s tem v zvezi v podjetju Emporio Medical zasegli tudi nalog z dne 18. 2. 2009 za nakazilo 3000 evrov z avstrijskega račun Newport Medical na Miloševičev bančni račun na Hrvaškem. Torej takoj naslednji dan po Tadićevi prošnji za nakazilo! Takšnih dokazov je še veliko. Na primer s kontokartic Emporio Medicala izhaja, da so v obdobju med 1. 1. 2010 in 30. 9. 2010 dobavili 305 spiral za zapiranje možganskih anevrizem, tožilec pa je na podlagi nakazil izračunal, da je bilo v več obrokih Miloševiču izplačanih skupaj 30.500 evrov na njegov hrvaški račun, kar se ujema s »tarifo« 100 evrov za vsako dobavljeno spiralo. Vse skupaj kaže, da tožilec ne bi smel imeti pretežkega dela obdolženca poslati za zapahe, vendar se pri slovenskem sodstvu nikoli ne ve.